IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните пазари преживяват бурни дни

Предвид увеличената волатилност участниците реагират все по-чувствително на икономическите показатели, както и на политическите вълнения

08:46 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалните валутни пазари преживяват интересни времена с невиждани скоро дневни обеми от 5 трлн. долара. Силните колебания на валутните курсове все по-често са разглеждани като нещо нормално предвид понякога драматично раздалечаващите се посоки по паричната политика, един стагниращ в глобален аспект икономически ръст и срив на цените на суровините, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Така например в сряда йената, еврото, австралийският долар и малайзийският рингит достигнаха нови няколкогодишни дъна спрямо щатския долар. Йената, например, падна до най-ниското си равнище от седем години, а еврото - до двугодишно дъно. А анализатори очакват двете валути да отчетат по-нататъшни загуби. Рингитът отчете през последните два търговски дни дори най-голям спад от началото на финансовата криза в Азия през 1998 г.

Не е много по-добра ситуацията за индонезийската рупия и рублата, която от седмици отчита дъно след дъно. Не е чудно, че индексът на волатилността на Deutsche Bank, който измерва волатилността на девет основни валутни двойки, се изкачи във вторник до най-високото си ниво от една година. 

Според форекс мениджъри колебанията в курсовете са отчасти фрапиращи, защото от дълго време на валутния пазар не е имало такива движения, преди централните банки в света да не започнаха да смущават пазарите с безпрецедентни доскоро мерки.

Предвид увеличената волатилност участниците на пазарите реагират сега все по-чувствително на икономическите показатели, както и на политическите вълнения. „В момента сме в една нова, изключително реактивна фаза“, описва новия валутен свят форекс експертът Джеф Кендрик от Morgan Stanley.

Очаква се перспективите за спадащ икономически растеж да причинят насрещни ветрове преди всичко за европейските валутни курсове и т.нар. „стокови валути“, каквито са новозеландският и австралийският долар. Драстичният спад на цените вече засегна значително валутите на страните производителки на петрол, като нигерийската найра или мексиканското песо. 

Движенията на валутния пазар се засягат и от частично противоположните ориентации за паричната политика от страна на водещите централни банки. Федералният резерв на САЩ тъкмо преустановява своята програма за покупки на облигации и подготвя пазарите за първото увеличение на лихвените проценти от години, което прави долара още по-привлекателен заради потенциалното повишаване на доходността на облигациите. Съвсем различно е положението в Япония и Европа, където централните банки изпомпват все повече ликвидност във финансовата система, за да стимулират икономиките и да противодействат на рисковете за дефлация. Това поставя съответните валути под силен натиск.

През последните години гъвкавата парична политика и потопът от ликвидност подканяха към дългово финансирани и насърчаващи растежа инвестиции, особено в развиващите се пазари. „Ако обаче дълговете достигнат определено ниво, те се превръщат в бреме и спират растежа и инфлацията, като така водят до порочен кръг“, предупреждават в скорошно свое проучване анализатори на Morgan Stanley. Именно тази "неблагоприятна среда" сега ще се почувства все по-ясно на валутните пазари, пишат те.

Междувременно различни форекс платформи докладват, че отчитат най-оживените дни от години и залагат, че щатският долар ще потегли към рекордно високи стойности. „Заради по-високата волатилност броят на играчите на валутните пазари се покачва и по този начин се разраства и позиционирането", казва Крис Брандън, съосновател на Rhicon Currency Management в Сингапур. „Ако нищо не се случва на  валутните пазари, хората се питат защо са тук. Сега има движение и се изграждат позиции, което увеличава уязвимостта от външни дразнители". Неговият собствен фонд е спечелил пари там, където са го направили и другите, разказва още той. А именно – със залози срещу йената и еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още