IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпва спрямо еврото в очакване на важни икономически новини

Зелените пари намират подкрепа, изкачвайки нов връх и спрямо японската йена

12:33 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът поскъпва спрямо еврото в очакване на важни икономически новини

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Тази сутрин еврото се потопи до ново 2,5-годишно дъно спрямо долара, на фона на очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разхлаби още повече политиката си на утрешната среща на банката. В същото време предстоящите важни икономически новини от САЩ подкрепиха зелените пари, които покориха нов връх и спрямо японската йена.

Следващите дни от тази седмица ще ни предоставят доза важни икономически новини, които вероятно ще доведат до раздвижване на пазара. В четвъртък ще се проведе срещата на ЕЦБ, а в петък ще бъдат изнесени важните месечни данни за състоянието на пазара на труда в САЩ.

Срещата на европейските банкови лидери се очаква с интерес, тъй като икономическите новини от Европа през последния месец не показаха значително подобрение. Очаква си ЕЦБ да увеличи още повече количествените стимули, вливайки нови средства в банковата система на еврозоната. В навечерието на срещата именно тези очакваният натежаха върху еврото, което записва втори пореден ден на масирани разпродажби спрямо долара, излизайки от комфортната зона, в която се намираше през последния месец.

Очакваните икономически новини за САЩ контрастират напълно с настроенията в Европа. За десети пореден месец данните за създадените нови работни места в икономиката предвиждат ръст от над 200 000. Предшественик на важния доклад за промяната в неселскостопанската заетост, е изследването на ADP, което показва промяната в заетостта в частния сектор отвъд Океана. Данните ще бъдат изнесени в 15:15 българско време, а получените стойности по традиция са близки до официалните данни на Министерството на труда на САЩ.

Друг важен измерител, които ще бъде публикуван днес, е индексът на бизнес активността в непроизводствения сектор в САЩ, изготвян от Института за управление на доставките (ISM). Прогнозираните нива за ноември са по-високи спрямо предходния месец. Данните за индекса са следени с голям интерес, тъй като непроизводствения сектор представлява над 75% от цялата икономическа активност в САЩ и може да даде ясно отражение на общата икономическата картина.

Едно евро се разменя срещу 1,2340 долара, след като по-рано достигна дъно при 1,2320. GBP/USD се намира около 1,5645, в близост до нивата на отваряне. В същото време един долар се разменя за около 119,30 йени, близо до върховете от днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото е подложено на силни разпродажби през последните две сесии. През последните дни, цената срещаше съпротивата на низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на месец август. Неуспешните опити за пробив на тази съпротива, дадоха възможност на долара да поднови силното си низходящо движение и тази сутрин цената достигна 1,2320.

Разглеждайки представянето на двойката през юли 2012 г, откриваме подкрепа около 1,2550, а следващото важно ниво ще представлява дъното при 1,2037. Вероятна корекция за еврото, ще бъде ограничена от съпротивата около 1,2400.

GBP/USD

Силното представяне на долара дава отражение и при тази валутна двой?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още