IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото остана в близост до дъната от петък въпреки добрите данни от Германия

Щатският долар се задържа в близост до 7-годишния си връх спрямо йената

12:50 | 24.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото остана в близост до дъната от петък въпреки добрите данни от Германия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото започната новата седмица в близост до дъното, на което приключи в петък. Добрите икономически новини за Германия публикувани по-рано днес, не успяха да дадат необходимата увереност на европейските инвеститори. В същото време щатският долар започва седмицата уверено, печелейки позиции спрямо кошница от основни валути.

Основната новина от днешния ден беше свързана с доклада на германския институт IFO за бизнес климата в страната. Въпреки очакваното понижение на измерителя за седми пореден месец, данните от ноември показаха ръст до 104,7 пункта спрямо 103,2 пункта през предходния отчетен период. Нива над 100 пункта показват, че отговорилите положително в анкетата за текущия климат за правене на бизнес в Германия са повече от тези отговорили отрицателно.

Въпреки по-силните стойности от очакваното, еврото не успя да се възползва от ситуацията и остана в близост до 2-годишното дъно, към което се насочи в края на изминалата седмица.

Единната валута е на път да запише пети пореден месец на загуба, след като в петък беше подложена на масивни разпродажби. Това се случи на фона на коментарите на председателя на ЕЦБ Марио Драги, който заяви, че банката ще направи „каквото трябва“, за да повиши инфлацията. В минутите след коментара, еврото записа най-голямото си понижение спрямо долара от седем седмици.

Текущите цели на Европейската централна банка са да увеличи счетоводния си баланс до нивата от началото на 2012 г., когато той беше почти два пъти по-голям от сегашните стойности. Разширението на баланса ще стане с обратно изкупуване на държавни ценни книжа за над 1 трлн. евро, както и с други механизми, с които ще се прибавят още около 400 млрд. евро през следващите месеци.

Щатският долар се задържа в близост до 7-годишния си връх спрямо йената, след като проучванията показват, че партията на досегашния премиер Шиндзо Абе ще спечели предсрочните избори. При победа на Абе, йената ще остане под досегашния силен натиск, тъй като премиерът е привърженик на масивните икономически, които продължават да обезценяват местната валута.

Едно евро се разменя срещу 1,2410 долара. GBP/USD се намира около 1,5640, което е близо до нивата на отваряне за днес. В същото време един долар се разменя около 118,20 йени, в близост до днешните върхове.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Възходящият импулс на еврото, започнал от 6 ноември, срещна съпротивата на низходящата тренд линия, построена от средата на август насам. През последните три дни цената тества неуспешно тази линия, което доведе до подновяване на низходящия тренд.

Двойката се намира близо до подкрепата при 1,2360 – ниво, което беше тествано по-рано днес. В случай, че текущото предимство за долара остане, можем да очакваме цената да достигне нови двугодишни дъна и тестване на следващата важна подкрепа при 1,2250.

GBP/USD

Британската лира забави низходящото си движение през изминалата седмица, след като цената се отблъсна от силната подкрепа при 1,5600. Това ниво остава ключово за по-нататъшното низходящо движение при двойката.

В случай, че цената не успее да пробие тази подкрепа през тази седмица, вероятно ще станем свидетели на корекция, която ще изкачи паунда до около 1,5740.

USD/JPY

Силното представяне за долара продължи и през изминалата седмица, след като в четвъртък цената достигна най-високото си ниво от месец август 2007 г. при 118,97. Най-високото ниво за зелените пари спрямо йената през последните десет години е при 124,10 от 2007 г. Вероятно това е нивото, към което се стреми двойката при настоящия възходящ тренд.

Вероятността от корекция се увеличи значително след последните печалби на долара, а в случай, че станем свидетели на такава, двойката най-вероятно ще се понижи до около 115,00 преди да продължи с увереното си изкачване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още