IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената остава в центъра на вниманието

Причината са спекулациите около отложеното повишение на данъка в Япония

14:26 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената остава в центъра на вниманието

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена продължава с нестабилното си представяне от последните седмици, този път заради спекулациите за причината, поради която премиерът Шинзо Абе отложи планираното повишение на данъка върху покупките в страната. В същото време еврото поскъпна минимално след добрите данни за потребителските цени някои европейски страни.

Рано днес йената изгуби позиции спрямо по-голямата част от валутите, срещу които се разменя. Това се случи, след като японският премиер Шинзо Абе отложи непопулярното увеличение на данъка върху покупките, който трябваше да влезе в сила в началото на месеца, но беше отложен за октомври 2015. Пазарът прие идеята за забавянето на увеличението на данъка като позитивен знак и фондовите пазари в страната поскъпнаха. Ралито на борсата в Токио доведе до разпродажби за йената, тъй като японските активи и местната валута се намират в обратна корелация помежду си.

Отлагането на планираното увеличение на данъка е изключително непопулярен ход за японски управляващи и именно това породи спекулации, че той има за цел да даде на премиера Абе предимство на предстоящите избори в парламента. Официалните резултатите ще станат ясни на 14 декември. Тогава ще проличат и истинските намерения на управляващите и вероятно ще видим по-нататъшна реакция на пазара.

От 30 октомври насам йената е изтрила 6% от стойността си спрямо долара. Обезценяването на валутата се дължи на редицата непопулярни и изненадващи мерки, които управляващите в страната предприемат през последните седмици.

В същото време еврото започна деня с минимална печалба след сравнително добрите данни за инфлацията на икономиките на Германия, Франция, Испания и Италия. Единствено резултатите на водещата икономика в еврозоната съвпаднаха с прогнозите, оставайки на нивата от предходния месец. Индексите на потребителски цени на останалите 3 държави са се увеличили съвсем малко повече от прогнозирано, давайки известни поводи за оптимизъм на пазарните участници.

Основната новина от днес е свързана със седмичния доклад за молбите за помощи за безработица в САЩ. Докладът вероятно няма да предизвика сериозни колебания на пазара, тъй като инвеститорите очакват утрешния ден, когато ще бъдат изнесени редица важни новини, както за Европа, така и за САЩ. На Стария континент ще бъдат изнесени данните за прогнозния БВП за третото тримесечие за всяка една от водещите страни-членки поотделно, както и за цялата еврозона. По-късно отвъд Океана ще бъдат публикувани данните за продажбите на дребно за месец октомври. Измерителят отразява в най-голяма степен изменението на инфлацията в САЩ и поради тази причина е един от основните показатели, които анализаторите следят.

Едно евро се разменя срещу 1.2460 долара. GBP/USD се намира около 1.5760, записвайки най-ниските нива за днес. В същото време един долар се разменя около 115.52 йени, колебаейки се около нивата на отваряне.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD



Еврото продължава да се представя стабилно от началото на седмицата, като двойката се задържа в рейндж в подножието на превърналата се в ключова съпротива при 1.2500. Пробив над това ниво ще създаде реални предпоставки за корекция в полза на единната валута и тест на следващото важно ниво при 1.2610. От друга страна подкрепата около 1.2400 ограничава загубите за единната валута от началото на седмицата. В случай, че това ниво бъде пробито, можем да очакваме ново достигане до дъната при 1.2353. В дългосрочен период цената вероятно ще се понижи до психологическото ниво при 1.2000.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още