IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Драги потопиха еврото, доларът с най-силното си рали от 16 месеца

Погледът на пазара през днешния ден е насочен изцяло към Щатите

13:41 | 07.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Коментарите на Драги потопиха еврото, доларът с най-силното си рали от 16 месеца

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Проведената в четвъртък среща на Европейската централна банка доведе до масови разпродажби за еврото. По време на пресконференцията след събитието, Марио Драги заяви, че банката остава в пълна готовност за нови количествени улеснения, в преследването на по-висока инфлация и икономически растеж. В същото време доларът е на път да запише най-доброто си седмично представяне спрямо кошница от валути, в очакване на важния месечен доклад за промяната на неселскостопанската заетост в САЩ.

Марио Драги повиши очакванията на инвеститорите, че ще въведе нови стимули в еврозоната в близко бъдеще. Това се случи на вчерашната пресконференция след края на срещата на ЕЦБ, когато той заяви, че всички ръководители са заели единна позиция в полза на нови стимули при необходимост.

Драги допълни, че централните банкери ще увеличат още повече усилията си да съживят инфлацията, стимулирайки икономиката. Коментарите на Драги тласнаха европейските борси нагоре, но изпратиха еврото на ново 2-годишно дъно.

Намеренията на ЕЦБ да използва всички възможни средства, за да повиши инфлацията оказват сериозен натиск върху единната валута. Една от целите на банкерите е именно да обезценят еврото, тъй като по този начин ще сте стимулира износа и ще се раздвижи икономиката. Публични изявления като това на Драги, успешно влияят върху представянето на еврото и както видяхме вчера, дори само с изказването на намерение за действие, ЕЦБ успя да понижи единната валута с около 1%.

Погледът на пазара през днешния ден ще бъде насочен изцяло към САЩ. Министерството на труда на страната ще публикува изключително важният месечен доклад за промяната в неселскостопанската заетост. Докладът е разглеждан като най-важната макроикономическа новина за САЩ, която успява да предизвика дълготрайни размествания на пазарите.

Очакванията на специалистите са, че новите работни места в страната са се увеличили с 228 000 през месец октомври, спрямо 248 000 през предходния месец. По традиция стойности над 200 000 са считани за отлично представяне на пазара на труда. Данните ще бъдат изнесени в 15:30 часа българско време.

В часовете преди важните икономически новини за САЩ, доларът се изкачи до нов 4-годишен връх спрямо кошница от валути и е на път да запише най-силната си седмица от 16 месеца насам. Оптимизмът за зелените пари идва на фона на изнесеният в четвъртък доклад на ADP за промяната на заетостта в частния сектор на САЩ. Докладът е смятан за предшественик на днешния правителствен официален отчет.

Едно евро се разменя срещу 1,2395 долара, записвайки най-високите стойности за деня. GBP/USD се намира около 1,5820, в близост до нивата на отваряне за днес. В същото време един долар се разменя около 115,20 йени, също около стойностите, на които започна сесията.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото потъна спрямо долара, достигайки до ново дъно при 1,2362. Силното низходящо движение вероятно ще продължи, а следващото ниво на по-сериозна подкрепа се намира при 1,2255.

В случай, че и тази стойност бъде пробита, можем да очакваме понижение до 4-годишното дъно при 1,1985. При корекция, можем да очакваме минимално поскъпване на еврото и тест на ключовата съпротива при 1,2500.

GBP/USD

Британската лира продължи да записва нови дъна спрямо долара, пробивайки силната подкрепа при 1.5853. Цената достигна до дъно при следващото важно ниво при 1,5800.

Сериозното понижение от последните две сесии увеличават вероятността за корекция, като най-близката съпротива за двойката се намира около 1,5940.

USD/JPY

Доларът продължава да записва нови рекордни стойности спрямо йената, след като вчера достигна 115,50. Увереното поскъпване на зелените пари вероятно ще ги изведе до 118,40.

През последните 15 сесии в цели 12 доларът е поскъпвал, като по този начин предпоставките за по-сериозна корекция в полза на йената се увеличават значително. За момента възходящото движение не успява да срещне съпротива, около която цената да се задържи по-трайно, но в случай, че това се случи, вероятно ще станем свидетели на временни загуби за зелените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още