IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимално поскъпване за еврото в очакване на срещата на ЕЦБ

Пазарните участници не очакват корекция на паричната политика на институцията

12:48 | 06.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Минимално поскъпване за еврото в очакване на срещата на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

През днешния ден еврото прави опит да се оттласне дъното, до което се понижи в сряда. Стабилизирането на единната валута се дължи на важната месечна среща на Европейската централна банка, която се провежда в момента. Резултатите от събранието ще бъдат съобщени от Марио Драги на пресконференция в 15:30 българско време.

В същото време, щатският долар отстъпи от достигнатия нов 7-годишен връх срещу йената, тъй като инвеститорите очакват важният доклад за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ, които ще бъде публикуван в петък.

Резултатите от срещата на ЕЦБ се очакват с повишен интерес от инвеститорите поради няколко различни причини. На първо място стоят опасенията за вътрешни конфликти между членовете на Изпълнителния съвет на институцията, след появилата се информация, че някои банкери не са доволни от метода на ръководене на председателя на институцията Марио Драги.

В същото време последните срещи на централните банки на Япония и САЩ завършиха с твърди решения и големи движения на пазарите.

Разочароващите проучвания за бизнес доверието в еврозоната, както и изненадващото изливане на ликвидност от страна на централните банкери в Токио, оказват натиск на Европейската централна банка да разшири още повече количествените стимули.

Очакванията на пазарните специалисти са, че въпреки създалите се предпоставки, ЕЦБ няма да изненада пазара днес и ще се въздържи от допълнителни действия. Централните банкери най-вероятно ще изчакат вече въведените в действие стимули да дадат своето отражение върху пазара.

Изнесените по-рано през седмицата разочароващи икономически новини от Европа за пореден път контрастират с отличните данни от САЩ, където месечно проучване на ADP показа, че компаниите в частния сектор са прибавили 230 000 нови работни места през Октомври.

Това е рекорден седми пореден месец, в който откритите работни места надхвърлят бариерата от 200 000. Данните увеличиха очакванията към доклада за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ, който ще бъде публикуван в петък.

Едно евро се разменя срещу 1,2510 долара, след като по-рано достигна дневен връх при 1,230. GBP/USD се намира около 1,5960, в близост до нивата на отваряне за днес. В същото време един долар се разменя около 114,50 йени, също около стойностите, на които започна сесията.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

От началото на седмицата двойката отчита висока волатилност без ясно изразено предимство в полза на еврото или долара. Цената се задържа около ключовите 1,2500, а опитите на зелените пари да се задържат трайно под това ниво за момента са неуспешни.

В същото време нивата около 1,2570 оказват съпротива за по-сериозно поскъпване на еврото. Движението на двойката до края на седмицата ще бъде повлияно предимно от предстоящите важни икономически новини.

GBP/USD

Британската лира достигна до ново годишно дъно в сряда при 1,5867, но впоследствие завърши сесията в близост до психологическата граница при 1,6000.

Предпоставките за продължаване на силното низходящо движение на долара са налице, след като зелените пари успяха да се задържат трайно под важното ниво около 1,6000-1,6020.

USD/JPY

Доларът се изкачи до пореден рекорд спрямо йената, достигайки 115,50. След достигането на това ниво зелените пари изгубиха набраната инерция, завръщайки се в близост до нивата на отваряне на деня.

В случай, че йената продължи да възстановява инкасираните загуби, можем да очакваме понижение на цената до подкрепата около 114,05. От друга страна дългосрочният възходящ тренд остава валиден, като цената вероятно ще се изкачи до нови рекордни около 118,40.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още