IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът изкачи 4-годишен връх спрямо кошница от валути

Притесненията около забавящия се икономически растеж в Китай влияят на новозеландския и австралийския долар

12:40 | 04.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът изкачи 4-годишен връх спрямо кошница от валути

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

През днешния ден доларът изпитва известни трудности да задържи натрупаната до момента печалба, но все пак се задържа на достигнатият 4-годишен връх спрямо кошница от валути. Печалбите на зелените пари идват на фона на отлично представящата се американска икономика и разхлабените парични политики на Япония и Европа, които увеличават натиска върху йената и еврото.

Вниманието на инвеститорите през тази седмица ще бъде насочено главно към предстоящата среща на ЕЦБ, която ще се проведе в четвъртък. Срещите на централните банкери в САЩ и Япония вече раздвижиха пазара и показаха ясното различие в политиките, които те ще провеждат в бъдеще.

ЕЦБ се присъединява към институциите водещи разхлабена парична политика и, макар че очакванията за предстоящата среща са, че няма да има изненадващи решения, малка част от инвеститорите очакват оповестяването на нова доза количествени облекчения. Подобен ход ще окаже допълнителен натиск на еврото спрямо долара.

Притесненията около забавящия се икономически растеж в Китай, който записва най-слабото си увеличение от 2009 г. насам, намаляват апетита към т.нар. „стокови валути“, каквито са новозеландският и австралийският долар.

Намаленият интерес към тези две валути, опитите за ново обезценяване на йената, както и изолираността на китайския юан от международните пазари, оставят Азия без силна алтернативна валута. Поради тази причина инвеститорите обръщат поглед към щатския долар, засилвайки допълнително неговото предимство, спрямо останалите водещи валути.

Публикуваните в понеделник данни за бизнес активността в индустриалните производства, също показа ясен контраст между САЩ от една страна, и останалите водещи икономики от друга. Отвъд Океана производствената активност се разшири до 59,0 пункта, при прогноза за 56,5 пункта.

За сравнение същият измерител в Китай се повиши до 50,4 пункта, а в Европа до 50,6 пункта. Стойности над 50 свидетелстват за разширение на бизнес активността, но от публикуваните данни се вижда увеличаващата се пропаст между икономиките на САЩ и останалия свят.

От водещите икономики на Стария континент, единствено Великобритания вдъхва доверие със стабилни икономически показатели. Новините на Острова рядко разочароват пазара, показвайки доброто състояния икономиката в страната. Паундът се изкачи до едномесечен връх спрямо еврото в понеделник, а представянето на валутата спрямо долара през последните също се стабилизира.

По-важните новини от днес ще са свързани със САЩ. Очакванията са фабричните поръчки през месец септември да се свият минимално с около 0,2%, а търговският баланс да отчете дефицит около 40 млрд. долара.

Едно евро се разменя срещу 1,2500 долара, след като вчера достигна дъно при 1,2439. GBP/USD се намира около 1,5985, в близост до нивата на отваряне от днес. В същото време един долар се разменя около 113,50 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В понеделник еврото достигна ново дъно спрямо долара при 1,2439. За втори пореден ден двойката се търгува около психологическото ниво при 1,2500. В случай, че доларът успее да задържи натрупаните вече печалби и цената остане под 1,2500, можем да очакваме още по-сериозно затвърждаване на низходящия тренд и тестване на важното дъно при 1,2000.

При корекция, еврото ще тества съпротивата около 1,2570, а след това и 1,2615 – ниво, около което единната валута успя да се задържи през октомври.

GBP/USD

Британската лира прави опит за прекъсване на текущото низходящо движение, задържайки се около психологическите 1,6000. В случай, че цената пробие съпротивата около 1,6020, можем да очакваме, че двойката ще достигне до низходящата тренд линия, тествайки стойности около 1,6100.

Предпоставките за по-сериозно поскъпване на британската лира ще се създадат в случай, че цената успее да се изкачи и задържи над важната съпротива около 1,6180. В противен случай, вероятно ще станем свидетели на продължаване на низходящия тренд в полза на долара и достигане на нови дъна под сегашното, което се намира при 1,5870.

USD/JPY

Японската йена прави опит за корекция спрямо долара, след ралито, на което станахме свидетели през последните 6 сесии. В случай, че започналото движение в полза на йената се задълбочи, цената вероятно ще достигне до подкрепата около 110,82, където се намира върха от 2008 г.

От друга страна при ново поскъпване за зелените пари, можем да очакваме тест на следващото важно ниво на съпротива при 114,66.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още