IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът губи позиции преди началото на срещата на Фед

Погледите на пазарните участници са насочени към пресконференцията на председателя Джанет Йелън

12:30 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът губи позиции преди началото на срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар удължава двудневното си понижение спрямо еврото на фона на започващото по-късно днес заседание на Федералния резерв на САЩ. Увеличилите се очаквания, че централните банкери ще запазят лихвените равнища на текущите нива за по-дълъг период, оказват натиск върху зелените пари.

Доларът е на път да запише първа месечна загуба спрямо кошница от десет основни валути от юни насам, след като пазарните участници промениха очакванията си за момента, в който централната банка на САЩ ще повиши лихвените равнища. Залозите това да се случи през октомври 2015 г., се сринаха до 49%, спрямо 85% в края на миналия месец.

От друга страна зелените пари спечелиха 5,9% през последните три месеца, което ги превърна в най-добре представящата се валута сред тези на развитите страни.

Започващата по-късно днес двудневна срещата на централните банкери от САЩ вероятно ще мине под знака на прекратяването на програмата за количествени облекчения. Тъй като този ход вече е калкулиран от пазара, новината за окончателното прекратяване на програмата няма да доведе до сериозни движения.

Основната тема, от която се вълнуват специалистите в момента, е свързана с нивата на лихвените равнища в САЩ. Основният лихвен процент се намира около нулата от декември 2008 г. насам, а спекулациите бяха, че той ще бъде повишен в средата на следващата година.

Излезлите в началото на месеца новини, свързани с опасенията за растежа на глобалната икономика, промениха очакванията и в момента спекулациите за точния момент, в който ще започне повишението на лихвите, са много разнопосочни.

Погледите ще се насочени към пресконференцията на председателя на Фед Джанет Йелън, която ще се проведе след края на двудневната среща. В изказването анализаторите ще търсят следи за плановете на централните банкери относно лихвените равнища, като именно тези новини вероятно ще предопределят представянето на долара през следващите седмици.

Едно евро се разменя срещу 1,2690 долара, в близост до най-ниските нива за деня. GBP/USD се намира около 1,6100 и също се колебае около дъната от днес. В същото време един долар се разменя около 108,00 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото стартира седмицата с положителен гап спрямо долара, успявайки да завърши деня на печалба. Психологическото ниво при 1,2700 беше пробито на няколко пъти през последните два дни, но за момента цената остава под него.

В случай, че на дневна база еврото не успее да премине това ниво, можем да очакваме завръщане на предимството в полза на долара и тест на подкрепата около 1,2610, а след това и двугодишните дъна при 1,2502.

GBP/USD

Поскъпването на лирата през изминалите две сесии, изглежда приключи в ранните часове на днешния ден. В понеделник цената тества съпротивата при 1,6150, оставайки в подножието на низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на месец юли.

Нивата около 1,6000 представляват основна подкрепа за двойката, като за момента дългосрочното предимство се запазва на страната на щатския долар.

USD/JPY

Възходящият тренд на долара беше прекъснат с две поредни сесии, в които печалба записа японската йена. Цената се доближи до най-близката подкрепа при 107,50, но след като не успя да я пробие, предимството се завърна на страната на долара и през днешния ден ставаме свидетели на печалби за зелените пари.

В случай, че поскъпването продължи, можем да очакваме тест на текущите върхове около 108,35, а след това и нов опит за покоряване на психологическото ниво при 110,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още