IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото с уверено поскъпване след данните от стрес тестовете на европейските банки

Щатският долар поевтинява спрямо по-голямата част от основните валути, срещу които се разменя

12:34 | 27.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото с уверено поскъпване след данните от стрес тестовете на европейските банки

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото спечели позиции спрямо всички основни валути, срещу които се разменя, след като изнесените в неделя резултати от Европейската централна банка за стрес тестовете свалиха напрежението от пазара. В началните часове деня, противоречивият доклад за бизнес климата в Германия, изготвян от IFO, оказа лек натиск върху единната валута.

Проведените от ЕЦБ през изминалите няколко седмици стрес тестове показаха, че общият капиталов недостиг на банките в еврозоната възлиза на 25 млрд. еврото. Нито една от най-големите банки в региона не страда от капиталови затруднения. Не са направени предписания към нито една банка от основни икономики като немската, френската или испанската, побързаха да изтъкнат официални лица от ЕЦБ.

Анализаторите са на мнение, че резултатите от тестовете трябва да разсеят опасенията около здравето на банките в еврозоната и да подкрепят апетита към по-високорискови активи от региона. Намерението на Европейската централна банка да налее допълни финансови стимули, съчетани с добрия доклад за състоянието на банките в региона, ще внесат необходимата доза увереност на пазара.

Публикуваните тази сутрин данни за бизнес климата в Германия разочароваха пазара. Данните показаха, че бизнес доверието в страната се е свило за шести пореден месец, на фона на разширяващите се спекулации за рецесия в региона. Проучването на института IFO, базиращо се на изследване от 7 000 ръководителя, се понижи до 103,2 пункта през октомври, спрямо 104,7 пункта през септември. Границата от 100 разделя положителните от отрицателните стойности при индикатора, което означава, че въпреки пониженията от последните месеци, оптимизмът надделява над песимизма,

В същото време щатският долар поевтиня спрямо по-голямата част от основните валути, срещу които се разменя. Това се случва на фона на предстоящата среща на Федералния резерв, която ще се проведе във вторник и сряда. Очакванията на пазара, че централните банкери може да прибегнат до по-ранно повишение на лихвените проценти, се изпариха през изминалите две седмици, след вълната притеснения около забавянето на световния икономически растеж.

Прогнозите за икономическото възстановяване на икономиката на САЩ са стабилни, но официални лица от Фед коментираха, че забавянето на растежа на останалите големи икономики, ще окаже косвен ефект и върху американската.

На предстоящата среща на Фед се очаква да бъде сложен край на програмата за обрано изкупуване на активи. Приключването на ерата на обратното изкупуване е смятана за ключов момент, тъй като централната банка осигурява ликвидност по този начин от началото на финансовата криза до този момента.

Едно евро се разменя срещу 1,2685 долара, в близост до нивата на отваряне за деня. GBP/USD се намира около 1,6110 в близост до дневните върхове. В същото време един долар се разменя около 107,85 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото стартира седмицата с положителен гап спрямо долара, но за момента се затруднява да извлече по-сериозни печалби. По-рано днес единната валута проби формиралата се силна съпротива около 1,2700, но не успя да се задържи над това ниво.

В случай, че на дневна база еврото не успее да премине това ниво, можем да очакваме завръщане на предимството в полза на долара и тест на подкрепата около 1,2610, а след това и двугодишните дъна при 1,2502.

GBP/USD

Британската лира се насочи към тест на 1,6180, ниво, което се превърна в основна съпротива за двойката. В случай, че паундът успее да пробие това ниво, можем да очакваме тест на следващата съпротива при 1,6250. Подобно движение ще компрометира валидността на дългосрочния низходящ тренд и ще създаде предпоставки за по-сериозно поскъпване на британската лира.

В случай, че доларът си върне предимството, можем да очакваме нов тест на дъното от миналата седмица при 1,6000, а след това и достигане до подкрепата около 1,5940.

USD/JPY

След като доларът записа 6 поредни положителни сесии спрямо йената, през последните два дни ставаме свидетели на корекция. Подкрепата около 107,00 е основното ниво, към което йената ще се стреми.

В случай, че цената не успее да го пробие, можем да очакваме продължаване на възходящия доларов тренд. При ново достигане до психологическата граница при 110,00, е много вероятно да станем свидетели на нови върхове в полза на зелените пари.

Повече – в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още