IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поскъпна след срещата на местната централна банка

Eврото задържа натрупаната печалба спрямо долара въпреки поредните разочароващи новини за германската икономика

13:05 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената поскъпна след срещата на местната централна банка

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена печели позиции спрямо долара за 2-ри пореден ден след проведената по-рано днес среща на централната банка. Основната новина от срещата беше свързана с изказването на министър-председателя Шинзо Абе, който наблегна върху недостатъците, които слабата йена оказва върху икономиката.

От друга страна през днешния ден еврото задържа натрупаната печалба спрямо долара въпреки поредната доза разочароващи новини за германската икономика.

Йената прекъсна негативното си представяне и взе предимство спрямо щатския долар, след като Шинзо Абе направи изявление през парламента в Токио, коментирайки проблемите около евтината местна валута. Той коментира, че обезценяването на йената натоварва домакинствата и малките фирми, тъй като увеличава значително цените на горивата. От друга страна по-слабата йена носи и своите предимства за икономиката, тъй като стимулира износа.

От идването си на власт през декември 2012 г., Абе предприеме масирани финансови стимули и подпомагащи политики, с които да се пребори със стагнираната икономика. Тези действия доведоха до рязко поевтиняване на йената, като очакванията са, че японската валута ще продължи да отслабва.

На този фон проведената среща на Японската централна банка не изненада инвеститорите. Централните банкери се придържат към текущата си политика и нямат намерения да правят промени в средносрочен план, коментираха анализатори.

В началните часове на европейската сесия единната валута изгуби над 0,3% спрямо долара, връщайки част от спечеленото в понеделник. Натиск върху еврото указаха поредната доза разочароващи икономически новини от Германия. Индустриалното производство във водещата европейска икономика се е свило с цели 4% през месец август, надминавайки значително прогнозите на анализаторите за спад от 1,6%. Спадът се обяснява с традиционно по-слабите летни месеци, но значителното разминаване с прогнозираните стойности е повод за притеснение.

През днешния ден погледите отново ще са насочени отвъд Океана, където председателите на Фед за Ню Йорк и Минеаполис ще направят изявления. Коментарите ще дойдат ден преди очакваната с интерес стенограма от заседанието на централните банкери, която ще бъде изнесена в сряда.

Едно евро се разменя днес срещу 1,2620 долара. GBP/USD се намира около 1,5080, отново в близост до нивата на отваряне за днес. В същото време долар се разменя за 108,60 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката формира добре изразената техническа фигура “Piercing line”, която по традиция се наблюдава в края на низходящи движения. Това е пореден технически индикатор, който дава признаци за обръщане на предимството, но до момента силният низходящ тренд неутрализира всички подобни опити.

Най-близкото ниво на съпротива, което за момента ограничава възхода на еврото, се намира около 1,2700. В случай, че на дневна база цената се изкачи над тази стойност, можем да очакваме завръщане на двойката около 1,2900.

GBP/USD

Лирата успя да се завърне над важното ниво при 1,600, заличавайки голяма част от натрупаните в понеделник загуби. Формиращата се корекция в полза на британския паунд вероятно ще изведе цената до тест на низходящата тренд линия около 1,6170, а след това и при важната съпротива при 1,6250.

От друга страна, силата на дългосрочния низходящ тренд ще оказва постоянен натиск върху двойката и можем да станем свидетели на пореден опит за достигане на нови дъна в полза на долара.

USD/JPY

От началото на седмицата йената взима предимството спрямо долара, заличавайки напълно печалбите на зелените пари от петък. При продължаване на низходящото движение, цената ще тества подкрепата при 108,00, а понижение под тази стойност ще тества сериозно валидността на текущия тренд.

От друга страна, предпоставките за консолидация на двойката в диапазона 108,00-110,00, се увеличаван, след като цената се задържа около тези стойности през последните 2 седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още