IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силните данни за трудовия пазар в САЩ изкачиха долара до нови върхове

Eврото изгуби позиции спрямо високодоходните валути след последната статистика от Германия

12:45 | 06.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силните данни за трудовия пазар в САЩ изкачиха долара до нови върхове

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Публикуваните в петък важни макроикономически новини за американската икономика, дадоха силен тласък на щатския долар, който спечели позиции спрямо всички валути, срещу които се разменя. В началото на днешната сесия зелените пари съумяват да задържат печалбите си на фона на разочароващите новини от еврозоната, който оказват допълнителен натиск върху еврото.

Петъчните данни на Министерството на труда на САЩ показаха, че неселскостопанската заетост се е увеличила с 248 000 през изминалия месец, а безработицата изненадващо е паднала до 5,9%, което е най-ниското ниво от юли 2008 г.

Прогнозите на анализаторите бяха за ръст в заетостта до 215 000, но реално публикуваните данни изненадаха приятно пазара. В същото време очакванията безработицата да остане при 6,1% също бяха разбити, а показателят се понижи с цели 0,2%.

В сянката на силните данни за пазара на труда остана друга важна новина, свързана с търговския дефицит на САЩ. Данните на Министерството на търговията на САЩ показаха, че разликата между вноса и износа по текущата сметка на страната се е свила с 0,5% до 40,1 млрд. долара.

Показателят се подобрява за пореден месец на фона на едновременно увеличаващия се износ и растежа в собствения добив на петрол, който ограничава вноса на суровината, тъй като потреблението се задоволява в по-голяма степен от вътрешно предлагане.

Силните макроикономически новини от САЩ подчертават продължаващото подобрение на икономиката на страната, увеличавайки спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще увеличи лихвените проценти по-скоро от очакваното. По-голямата част от водещите инвестиционни компании на Wall Street очакват, че Фед ще започне с повишението на лихвените равнища не по-късно от месец юни през следващата година.

В същото време спекулантите са увеличили бичите си залози в полза на долара през миналата седмица до най-високото си ниво от 2013 г. насам. Нетните дълги позиции във фючърси и опции в полза на долара са се увеличили до 37,36 млрд. долара за седмицата завършила на 30 септември, спрямо 35,81 млрд. през предходната седмица. Това е седмата поред печеливша седмица за зелените пари.

Тази сутрин еврото изгуби позиции спрямо високодоходните валути, след като доклад от Германия показа, че фабричните поръчки в страната са се понижили с най-сериозния темп от август 2009 г. насам. Коригираните данни спрямо сезонни колебания и инфлация, показаха, че фабричните поръчки са се понижили с 5,7% през август, след като през юли те се покачиха с 4,9%. Средната прогноза на анализаторите беше за понижение от 2,5%.

Едно евро се разменя срещу 1,2540 долара, чертаейки най-високите нива за днес. GBP/USD се намира около 1,5970, в близост до нивата на отваряне за днес. В същото време долар се разменя за 109,40 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото потъна до най-ниското си ниво спрямо долара от две години насам, тествайки нивата около 1,2500, където се намира и краткосрочната подкрепа за двойката. През днешния ден ставаме свидетели на корекция на силното низходящо движение от петък, която вероятно ще се забави около съпротивата при 1,2575.

В случай, че това ниво все пак бъде пробито, можем да очакваме завръщане на цената в диапазона около 1,2660-90. Силният низходящ тренд остава валиден и в дългосрочен период можем да очакваме понижение на двойката до психологически важното ниво при 1,2000.

GBP/USD

Британската лира ускори значително загубите си спрямо долара, понижавайки се до най-ниското си ниво от 11 месеца насам. В петък двойката проби психологическото ниво при 1,6000, което се превърна в най-близката краткосрочна съпротива за двойката.

В случай, че низходящата тенденция се запази и на дневната база цената завърши под 1,5950, можем да очакваме опит достигане на следващата важна подкрепа при 1,5856, където се намира дъното от месец ноември 2013 г.

USD/JPY

В петък доларът поднови изкачването си спрямо йената и се доближи до силната съпротива при 110,00, но в крайна сметка не успя да тества това ниво. Двойката дава индикации, че навлиза в нов период на консолидация с рейндж на движение между 108,00 и 110,00.

Възходящият тренд, който наблюдаваме от началото на август, може да бъде компрометиран, в случай, че цената се понижи под 108,00 и се насочи към тест на силната подкрепа при 106,54.

Още видеа от Bloomberg вижте в сайта на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още