IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът остава стабилен преди данните за безработицата в САЩ

Перспективите за поскъпване на aмериканската валута остават високи

12:45 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът остава стабилен преди данните за безработицата в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът успя да поскъпне за първи път от три дни спрямо йената на фона на предстоящите важни данни за промяната в месечната заетост в САЩ. Прогнозите на специалистите са, че през изминалия месец са добавени значително повече работни места спрямо предходния период.

Доларовият индекс се насочи към седма поредна седмица на печалба, въпреки колебанията, които показва през последните дни. Това ще бъде най-дългата печеливша сесия за зелените пари от юни 2010 г. насам, като увереното поскъпване се дължи на подобряващите се икономически данни от САЩ, които засилиха значително спекулациите, че Федералният резерв ще повиши лихвените равнища през следващата година.

Перспективите за поскъпване на щатския долар остават високи и евентуално изненада при данните за промяната в неселскостопанската заетост вероятно няма да промени текущият курс на зелените пари. Подобно стечение на обстоятелствата би било удобна възможност за покупка на долари на по-изгодна цена, коментираха експерти.

През месец септември американските работодатели са наели 215 000 работника, смятат анализаторите. Очакванията са значително по-високи от 142 000 от август, когато публикуваните тогава данни разочароваха инвеститорите. Нивото на безработицата в САЩ вероятно се е задържало на ниво при 6,1%, което е най-ниското ниво от юли 2008 г.

Заложените прогнози на Федералният резерв на САЩ относно ръста в заетостта е около и над 200 000 нови работни места на месец. Това означава, че продължително задържане на показателя над тази стойност вероятно ще наклони везните към по-скорошното увеличение на лихвените равнища.

През изминалите три месеца доларът е скочил с 6,6%, което го прави най-силно представящата се валута спрямо кошница от десет основни валути.

Едно евро се разменя днес срещу 1,2630 долара. GBP/USD се намира около 1,6090, в близост до най-ниските стойности за деня. В същото време долар се разменя за 108,90 йени, възстановявайки изгубеното в четвъртък.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото прави опит за корекция спрямо долара, след като двойката формира техническата фигура „Чук“ (Hammer), която се появява в края на низходящи движения. В четвъртък следвайки силата на обръщащата фигура, еврото спечели позиции, тествайки силната съпротива при 1,2700.

През днешния ден силата на низходящия тренд натежава и доларът отново взема предимство. Вероятно низходящото движение ще продължи и цената ще се понижи под 1,2584, валидността на фигурата „Чук“ ще отпадне и предпоставките за продължаване на тренда ще се увеличат.

GBP/USD

Британската лира продължава да губи земя, записвайки сериозни загуби. Тази сутрин цената проби подкрепата при 1,6100 и се насочи към дъното при 1,6050 от 10 септември.

В случай, че и това ниво бъде преодоляно, можем да очакваме понижение под психологическата граница при 1,6000 и тест на дъното от месец ноември 2013 г. при 1,5850.

USD/JPY

След като доларът успя за кратко да се изкачи над 110, станахме свидетели на низходящ импулс, който понижи цената до 108,00. През днешния ден щатският долар отново взе предимството в свои ръце и се насочи към съпротивата около 109,20, а след това и към нов тест на върха при 110,10.

Предпоставките доларът да се задържи трайно над 110 са налице, тъй като при първото достигане до тази стойност бяха задействани множество чакащи поръчки за прибиране на печалбите, които при повторен опит няма да са налице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още