IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се изкачи до нови върхове спрямо еврото и йената

Поскъпването за зелените пари идва на фона на силните данни за БВП на САЩ за второто тримесечие

12:30 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът се изкачи до нови върхове спрямо еврото и йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Тази сутрин щатският долар записа нов 4-годишен връх спрямо кошница от основни валути, както и пореден връх спрямо йената и еврото. Поскъпването за зелените пари идва на фона на силните данни за БВП на САЩ за второто тримесечие на тази година, както и на перспективите за сериозно раздалечаване в паричните политики на водещите централни банки.

В петък Министерството на финансите изнесе силните данни за ръста в брутния вътрешен продукт на САЩ, който показа повишение от 4,6% за изминалото второто тримесечие на тази година. Данните съвпаднаха с прогнозите и внесоха нова доза спокойствие и оптимизъм на пазара. Доброто представяне на икономиката се дължи на разширяването на бизнес разходите и стабилния растеж на износа, който значително надмина първоначалните прогнози.

Изнесените данни от Търговската комисия за стокови фючърси показа, че спекулантите са увеличили залозите си за поскъпване на долара през седмицата завършила на 23 септември. Стойността на нетно дългите позиции се увеличи до 35,81 млрд. долара спрямо 31,42 млрд. през предходната седмица. Данните за състоянието на фючърсния пазар показват ясно какво е настроението на инвеститорите за бъдещото представяне на щатския долар.

Доларовият индекс, който следи представянето на американската валута спрямо кошница от десет основни конкурента, поскъпна и през изминалата седмица. По този начин зелените пари спечелиха позиции за 11-а поредна седмица. Това е най-дългата серия на поскъпване за индекса, откакто щатският долар е оставен да плава свободно през 1971 г.

Еврото започна деня с понижения, докосвайки ново двугодишно дъно спрямо долара. Единната валута е подложена на натиск на фона на предстоящите важни икономически новини, които ще бъдат публикувани през тази седмица. По-късно днес ще бъдат публикувани прогнозните данни за инфлацията в Германия, като очакванията са, че показателят няма да отчете повишение спрямо предходния месец.

Средносрочните и дългосрочните очаквания за слаба инфлация в eврозоната са в основата на предприетите действия от страна на ЕЦБ по понижение на лихвените равнища. В четвъртък ще се състои поредна среща на институцията, която вероятно ще премине без изненади, след солидните мерки, които бяха предприети на последната сесия.

Вероятно председателят на ЕЦБ Марио Драги ще остане негативен към перспективите пред растежа на еврозоната. По този начин банката ще се придържа към насочваща политика за дългосрочно понижение на еврото и стабилна инфлация.

Едно евро се разменя срещу 1,2680 долара, в близост до нивата на отваряне за днес. GBP/USD се намира около 1,6225 също в близост до стойностите, на които започна търговията днес. Един долар се разменя за 109,65 йени, като от началото на месеца японските пари са се обезценили с 4,7%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар продължава да разширява печалбите си спрямо еврото. Изключително силният низходящ тренд е поставил единната валута в състояние на свободно падане и тя не успява да намери силна подкрепа, около която да се задържи.

След като в петък беше пробито нивото при 1,2700, цената се насочи към тест на дъната при 1,2480. В средносрочен план еврото вероятно ще се понижи до психологическата граница при 1,20, до която двойката доста за последен път през 2010 г.

GBP/USD

Британската лира губи позиции за четвърти пореден ден спрямо долара. По всичко личи, че предимството отново се завръща на страната на зелените пари, валидирайки дългосрочният низходящ тренд.

В случай, че тенденцията се запази, можем да очакваме тест на подкрепата около 1,6200, а след това и на дъното от 10 септември при 1,6050.

USD/JPY

Щатският долар продължава да покорява нови върхове спрямо йената, след като по-рано днес достигна до 109,76. В случай, че зелените пари продължат с увереното си поскъпване, цената ще тества психологическата съпротива при 110,00 йени за долар.

Нивото е важно, тъй като редица трейдъри, търгуващи с лимитирани поръчки, вероятно са заложили да приберат печалбите си именно около 110,00, а увеличеният брой продавачи временно ще оттласне цената от тези стойности, създавайки предпоставки за краткосрочна корекция в полза на йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още