IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената губи позиции на фона на реформите в пенсионните фондове на Япония

Японските пари поевтиняват спрямо 15 от 16-те основни валути

12:32 | 26.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената губи позиции на фона на реформите в пенсионните фондове на Япония

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена отново се насочи към 6-годишното си дъно спрямо долара след спекулациите, че правителството на премиера Шинзо Абе, ще продължи с плановете си за реформа в пенсионните фондове на страната. В същото време щатският долар продължи с увереното си поскъпване въпреки сериозните разпродажби на фондовите пазари отвъд Океана, които бяха регистрирани в четвъртък.

Йената изгуби позиции спрямо 15 от 16-те основни валути, срещу които се разменя, след като здравният министър на Япония, чието министерство контролира Правителствения пенсионен фонд, заяви, че ще се предприемат промени в съществуващото законодателство регулиращо фонда. Коментарите на Ясушиса Шиозиаки разсеяха опасенията на пазара, че подготвяната реформа при фонда може да е отложена.

Реформата в най-големия пенсионен фонд в света, този на Япония, предвижда прехвърлянето на активи от местните дългосрочни облигации, в ценни книжа от САЩ, както и в акции от борсата в Токио. Опасенията, че йената ще продължи да се обезценява карат управляващите да търсят бърза промяната в законодателството около пенсионния фонд.

Спекулациите за реформа оказват натиск върху йената по две основни причини. Първата е свързана с големия финансов ресурс, който ще бъде пренасочен към фондовия пазар в Япония. Това неизменно ще доведе до поскъпване на акциите. Тъй като йената и фондовият пазар в страната са в обратна корелация, когато акциите поскъпват, йената поевтинява и съответно, когато акциите поевтиняват, йената поскъпва.

Втората причина, поради която японската валута е подложена под натиск, е свързана с възможността пенсионният фонд да инвестира в американски облигации. Тъй като ценните книжа в САЩ са деноминирани в долари, здравното министерство на Япония, което управлява фонда, трябва да закупи щатски долара, продавайки йени. Голямото количество японска валута, което ще излезе на пазара ще създаде по-голямо предлагане, спрямо търсенето, понижавайки още повече йената, най-вече спрямо щатския долар.

Една от основните новини, които очаква пазарът през днешния ден, е свързана с брутния вътрешен продукт на САЩ. Очакванията са, че през второто тримесечие на годината икономиката на страната се е разширила с 4,6%, което е повече от предварителната прогноза от 4,2%, която беше публикувана на 28-ти август. Стойностите ще бъдат публикувани в 15:30 часа българско време.

Едно евро се разменя срещу 1,2745 долара, в близост до нивата на отваряне за днес. GBP/USD се намира около 1,6315 също в близост до стойностите, на които започна търговията днес. Един долар се разменя за 109,00 йени, като от началото на месеца японските пари са се обезценили с 4,5%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Достигнатото в четвъртък дъно при 1,2695 е основното ниво на подкрепа за двойката.

В случай, че това ниво бъде пробито, доларът ще се насочи към тест на следващата подкрепа при 1,2661, а след успешно преминаване и на това препятствие, можем да очакваме и тест на психологическите 1,2000. При поскъпване на еврото, можем да очакваме тест на съпротивата при 1,2930, а след това и на психологическото ниво при 1,3000.

GBP/USD

Опитите за дългосрочна корекция в полза на паунда се изпариха, след като двойката не успя да се задържи над низходящата тренд линия, построена по върховете от 14-ти юли насам.

В случай, че лирата успее да пробие формиралата се съпротива около 1,6400, можем да очакваме тест на ключовото ниво при 1,6660. От друга страна, при поскъпване на долара, цената вероятно ще тества подкрепата около 1,6200, което ще валидира дългосрочния низходящ тренд.

USD/JPY

Щатският долар се насочи към нов тест на върха при 109,45. През последните дни цената се консолидира около 109,00 като нито една от двете валути не успя да вземе предимството изцяло на своя страна.

Дългосрочният възходящ тренд е валиден, като в дългосрочен период можем да очакваме по-сериозно поскъпване на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още