IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови загуби за долара в навечерието на срещата на Фед

Зелените пари отбелязаха най-големия си срив в последните три месеца

12:47 | 17.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нови загуби за долара в навечерието на срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар продължи с негативната си серия от вторник, записвайки нови понижения спрямо основните двойки, срещу които се разменя. По този начин зелените пари отбелязаха най-големия си срив от три месеца насам на фона на спекулациите около срещата на Фед, резултатите, от която ще станат ясни в 21:00 часа българско време.

Доларовият индекс отстъпи с 0,5% спрямо кошница от десет основни валути, след като голяма част от инвеститорите заеха изчакващи позиции, въздържайки се от интервенции на пазара, преди резултатите от срещата на Федералния резерв, която приключва днес.

Основният въпрос, който вълнува пазара, е дали Фед ще засегне темата за лихвените равнища на своето заседание, насочвайки широката публика към някакъв определен момент, в който да започне увеличението.

През месец март от Фед коментираха, че лихвите ще останат ниски за известен период след приключването на програмата за обратно изкупуване на активи. Очакванията на пазара са, че около средата на 2015 г. ще дойде и повишението на лихвените равнища. Този процес неминуемо ще предизвика понижения на фондовите пазари, тъй като ще изтегли ликвидност от тях.

В следобедните часове на днешния ден ще бъдат публикувани важните данни за потребителските цени в САЩ за месец август. Показателят измерва нивото на инфлацията в страната и е следен с интерес от пазарните участници. Прогнозите са, че потребителските цени са се увеличили до 1,9% на годишна база.

В случай, че станем свидетели на по-висока от прогнозираната инфлация, това може да повлияе на изхода от срещата на Фед, която ще е в разгара си по време на публикуването на новината.

Едно евро се разменя срещу 1,2955 долара, в близост до нивата на отваряне за днес. GBP/USD се намира около 1,6290, докато един долар се разменя за 107,20 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката продължава да се намира в процес на консолидация около нивата при 1,2950. Еврото направи опит за корекция, след като през вчерашния ден се доближи до тест на ключовата съпротива при 1,3000, като изкачвания над това ниво за момента са малко вероятни.

В случай, че доларът се върне към печалбите, можем да очакваме тест на дъната при 1,2858, а след това и при следващото ключово ниво при 1,2795.

GBP/USD

Във вторник британският паунд записа сериозно повишение, въпреки че по време на сесията достигна дъно при 1,6160. Заформящата се корекция за лирата вероятно ще тества съпротивата на низходящата тренд линия около 1,6360.

От друга страна представянето на двойката до четвъртък ще зависи предимно от очаквания референдум за независимост на Шотландия.

USD/JPY

Доларът продължава с колебливото си представяне спрямо йената от последните дни, но в същото време не позволява на японската валута да вземе предимството на своя страна. През тази седмица цената се задържа над психологическата граница при 107,00, създавайки предпоставки за продължаване на ралито на зелените пари. Следващото важно ниво на съпротива се намира при 108.22.

В случай, че подкрепата при 107,00 бъде преодоляна успешно, можем да очакваме тест на следващото ниво при 106,44.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още