IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът забавя своя възход в очакване на срещата на Фед

Британският паунд изгуби позиции след публикуваните по-рано днес важни икономически новини

13:35 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът забавя своя възход в очакване на срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът отчита минимално понижение в началните часове на търговията във вторник, след като инвеститорите се отдръпнаха от зелените пари в очакване на двудневната среща на Федералния резерв на САЩ. Основният въпрос, които вълнува пазара е, дали централните банкери ще дадат нова информация относно момента, в който ще започне постепенното увеличение на лихвените проценти.

Щатският долар се отдръпна от 14-седмичния връх, който достигна на 9 септември, спрямо кошница от 10 основни валути. Забавянето на ралито за зелените пари се случва, тъй като пазарните участници се позиционират в очакване на изхода от срещата на Фед, която ще се проведе на 16-17 септември.

Очакванията са, че банкерите ще намалят по план размера на стимулите с нови 10 млрд. долара и на следващата си среща ще я прекратят напълно. По-важната новина, която интересува пазара, е свързана с информация от страна на Федералния резерв, относно момента, в който ще започне увеличението на лихвените равнища.

Спекулациите, че Фед може да увеличи лихвите по-рано от очакваното, оказаха сериозно отражение върху американските облигации. Доходността по 10-годишните бондове отчете най-сериозното си повишение от повече от седмица насам.

По-високият интерес към ценните книги от САЩ оказва натиск върху по-нисколихвените облигации като японските. Това от своя страна увеличи интереса към долара от страна на инвеститорите от Токио, оказвайки сериозен натиск върху йената.

В същото време британският паунд изгуби позиции след публикуваните по-рано днес важни икономически новини за Великобритания, които показаха, че инфлацията в страната се е повишила. Индексът на потребителските цени за месец август отчете ръст до 1,9% на годишна база, надминавайки прогнозата за 1,8%. Повишението в инфлацията означава, че централната банка ще бъде склонна да действа и да започне с постепенното увеличение на лихвените равнища още на следващата си среща.

Подобен сценарий би трябвало да се отрази положително на паунда, но това не се случи, тъй като инвеститорите са предпазливи и очакват референдума в четвъртък, на който ще се реши дали Шотландия ще се отдели от Обединеното кралство.

Публикуваните икономически данни и перспективи, английската централна банка да увеличи лихвените равнища в най-скоро време, означават, че евентуалният провал на референдума и запазване на целостта на Великобритания ще увеличат значително предпоставките за поскъпване на паунда.

Едно евро се разменя срещу 1,2940 долара, в близост до нивата на отваряне за днес. GBP/USD се намира около 1,6175, докато един долар се разменя за 107,10 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

След сериозните разпродажби двойката навлезе в консолидация около 1,2930. Опитите за корекция в полза на еврото за момента са прекалено слаби и до момента цената не е тествала психологическата съпротива при 1,3000.

В същото време, дългосрочният низходящ остава валиден и цената вероятно ще се насочи към тест на дъното от 9 септември при 1,2859. В случай, че цената се понижи под тази стойност, можем да очакваме достигане до дъната от месец юли 2013 г., около 1,2750.

GBP/USD

Паундът губи позиции от началото на седмицата, насочвайки се към подкрепата при 1,6100. В случай, че разпродажбите на лирата продължат и под това ниво, можем да очакваме тест на дъната при 1,6051.

Представянето на двойката до четвъртък ще зависи предимно от очаквания референдум за независимост на Шотландия.

USD/JPY

Доларът изглежда забавя своето рали, след като в петък достигна нов 6-годишен връх при 107,39. В случай, че двойката не преодолее тази стойност и доларът не успее да продължи с покоряването на нови върхове, това ще увеличи вероятността от корекция, която да понижи цената до около 105,00.

В случай, че зелените пари продължат да поскъпват, цената ще тества съпротивата около 108,22.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още