IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажби за австралийския долар на фона слабите данни от Китай

Щатските пари продължават да се представят силно спрямо всичките си основни конкуренти

12:22 | 15.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разпродажби за австралийския долар на фона слабите данни от Китай

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският долар е една от двете най-лошо представящите се валути в началото на новата седмица. Разочароващите данни за индустриалното производство в Китай увеличиха загубата на валутата спрямо щатския долар до 3,7% от началото на месеца.

В същото време британската лира започна стабилно деня, отчитайки минимални загуби спрямо кошница от валути.

Австралийския долар се разменя под 90 цента за 1 щатски долар, за първи път от март месец насам на фона на слабите данни на основния търговски партньор на страната – Китай. Индустриалното производство във втората по големина икономика в света се е повишило с 6.9% през месец август, спрямо година по-рано. Стойностите са значително по-ниски от отчетения през юли ръст от 9% като в същото време показват и най-ниския темп на растеж от декември 2008 г. насам.

Докладът за индустриалното производство на Китай по традиция оказва сериозно влияние върху австралийския долар. Признаците за забавяне в темповете на растеж в индустрията в азиатската страна означават и по-малка употреба на суровини, голяма част от които, се внасят именно от Австралия. Намаляването на износа от страната оказва пряко влияние върху търсенето на австралийския долар, а това от своя страна понижава неговата стойност.

Щатския долар продължава да се представя силно спрямо всичките си основни конкуренти на фона на предстоящата среща на Федералния резерв, която ще се състои тази седмица на 16 и 17 септември. Очакванията са, че срещата на централните банкери от САЩ ще хвърли повече светлина относно момента, в които ще започне процеса по увеличение на лихвените проценти. Според проучване, направено от Bloomberg, анализаторите виждат 80% шанс Фед да увеличи лихвените проценти до срещата си през септември 2015 г.

Британският паунд стартира седмицата с леки понижения след разпродажбите, на които беше подложен и през миналата седмица. Това се случва в навечерието на референдума за независимост на Шотландия, който ще се проведе на 18 септември.

Цели 4 различни статистически агенции публикуваха прогнозните си резултати за изхода от гласуването, като 3 от тях все още показват, че изходът от референдума ще бъде отрицателен и регионът няма да се отдели от Великобритания. Последната агенция – ICM Research, публикува проучване, според което 54% ще гражданите ще гласуват в полза на независимостта.

Според различни прогнози, британският паунд може да загуби над 10%, в случай, че референдумът доведе до отделяне на Шотландия. При негативно гласуване и запазване на съюза, лирата вероятно ще поскъпне с около 2%.

Едно евро се разменя срещу 1,2930 долара, чертаейки най-ниските стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,6250, докато един долар се разменя за 107,30 йени, също в близост до най-високите стойности за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото прави опит за корекция и тази сутрин се доближи до психологическата съпротива при 1,3000, но в крайна сметка изгуби позиции и се завърна на нива около 1,2920. Вероятността корекцията в полза на единната валута да продължи, е налице, а основната съпротива за двойката се намира при 1,3060.

От друга страна валидността на дългосрочния низходящ тренд се запазва и при завръщане на предимството на страната на долара, можем да очакваме тест на подкрепата около 1,2795.

GBP/USD

Британската лира завърши седмицата, успявайки да завърши негативния гап, с който стартира на 8 септември. Заформящата се корекция за паунда, вероятно ще срещне съпротивата на низходящата тренд линия построена по върховете от средата на юли.

От друга страна дъната около 1,6050, представляват основната подкрепа. Представянето на двойката до голяма степен ще бъде повлияно от предстоящия референдум за независимост на Шотландия.

USD/JPY

Доларът изглежда забавя своето рали, след като в петък достигна нов 6-годишен връх при 107,39. В случай, че двойката не преодолее тази стойност и доларът не успее да продължи с покоряването на нови върхове, това ще увеличи вероятността от корекция, която да понижи цената до около 105,00.

В случай, че зелените пари продължат да поскъпват, цената ще тества съпротивата около 108,22.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Пише се австралийския долар, а не с пълен член - австралийскиятЗле сте в *** с граматиката явноРазпродажби за него - непълен член
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Пише се австралийския долар, а не с пълен член - австралийскиятЗле сте в *** с граматиката явноРазпродажби за него - непълен член
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още