IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът е на път да завърши най-добрата си седмица от 10 месеца насам

Британската лира се изкачи до eдноседмичен връх спрямо зелените пари

13:00 | 12.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът е на път да завърши най-добрата си седмица от 10 месеца насам

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се насочи към най-голямата си седмична печалба, спрямо кошница от 10 основни валути, за тази година. Това се случва на фона на очакванията, че Федералният резерв може да повиши лихвените проценти в САЩ по-рано от очакваното. Погледите пазарните участници днес ще са насочени към данните за американските продажби на дребно, а прогнозите са, че показателят се е увеличил до най-високата си стойност от 5 месеца насам.

Очакванията за първото увеличение на лихвените равнища в САЩ от 2006 г. насам, създават все по-големи вълнения на пазарите. Предстоящата публикация на доклада за продажбите на дребно днес вероятно също ще окаже значение, тъй като ще предостави последните по-сериозни икономически данни за страната, преди срещата на Федералния резерв на 16-17 септември.

Очакванията са, че за месец август продажбите на дребно са се увеличили с 0.6% след застоя, който претърпяха през миналия месец. В случай, че прогнозите се потвърдят, това ще бъде най-сериозното увеличение на показателя от март месец насам.

Срещата на Фед, която ще се състои през следващата седмица, традиционни е очаквана със сериозен интерес, тъй като успява да създаде голяма волатилност на пазарите. Най-важната новина от събитието ще бъде свързаната с евентуалното уточняване от страна на банкерите на момента, в който ще започне постепенното увеличение на лихвените равнища.

През месец март, Фед заяви, че покачването ще започне „известно време“ след окончателното прекратяване на количествените улеснения. Поради тази причина анализаторите заложиха приблизителен период, в който ще започне увеличението, който е около средата на следващата година.

Междувременно, британската лира се изкачи до eдноседмичен връх спрямо долара, след като най-новите социологически проучвания показаха, че на предстоящия референдум за независимост на Шотландия, предимството отново е на страната на желаещите да останат в съюза.

Все пак анализаторите признават, че правенето на точна прогноза за изхода на референдума е невъзможна, а това означава, че все пак на теория има шанс шотландците да гласуват за отделяне от Великобритания. Подобен ход несъмнено ще доведе до сериозни разпродажби за паунда.

Японската йена продължи да губи позиции спрямо долара, като до този момент от началото на месеца е заличила 2.9% от стойността си. Това се случва на фона на вчерашното изявление на председателя на японската централна банка Харухико Курода, който заяви, че няма да се поколебае да действа, в случай, че съществува риск инфлационната цел от 2% да бъде изпусната.

Едно евро се разменя срещу 1,2920 долара на нивата на отваряне от днес. GBP/USD се намира около 1,6245, което също е близко до стойностите от започването на деня. В същото време един долар се разменя за 107,15 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото се консолидира с долара около 1,2900, след като през последните няколко дни рейнджовете на търговия се завърнаха към обичайно тесните си нива. Предпоставките за възходящо движение в полза на еврото се увеличават и в случай, че на дневна база цената успее да се изкачи над 1.2980, можем да очакваме тест силната съпротива около 1,3050.

Възможността за по-продължителна корекция остава малка, тъй като дългосрочното предимство е в полза на долара. При понижение, двойката ще тества подкрепата при 1,2795.

GBP/USD

Двойката не успя да формира обръщаща техническа фигура „Доджи“ (Doji), тъй като през вчерашния ден цената се понижи под дъното от вторник, нарушавайки правилото за образуване на формацията.

Въпреки това британската лира поскъпна и вече е близо до запълване на негативния гап, с който започна седмицата. Представянето на паунда продължава да се влияе от предстоящия референдум за независимост на Шотландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 12.09.14 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още