IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът продължава да печели позиции спрямо японската йена

Британската лира възстановява част от загубите от последните дни

12:43 | 10.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът продължава да печели позиции спрямо японската йена

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се изкачи до нов 6-годишен връх спрямо йената в началните часове на днешната търговия. От друга страна зелените пари върнаха част от натрупаните си печалби спрямо еврото и паунда, но за момента успяват да задържат стабилните си позиции.

Раздвижването на валутните пазари през последните дни се дължи предимно на преминалата среща на ЕЦБ и предстоящата такава на Федералния резерв на САЩ. Инвеститорите изглежда в процес на преоценка на рисковете свързани с промяна на лихвените проценти от страна на Фед.

Спекулациите за по-ранно от очакваното увеличение на лихвата отвъд Океана изглежда се вземат все по на сериозно от пазарите. Това се случва, след като официални лица представители на Федералния резерв, коментираха, че пазарът подценява възможността централната банка да действа по-рано и да увеличи лихвените проценти още в началото на следващата година.

Сигналите за увеличение на основния лихвен процент в САЩ идват и от увеличаващата се доходност по американските ценни книжа. Облигациите с матуритет 10 години, увеличиха доходността си до 2,505%, след като се оттласнаха от достигнатото наскоро дъно при 2,30. Покачването на доходността по облигациите помогна на щатския долар да продължи с възхода си спрямо йената, а също така и спрямо валутите на развиващите се пазари.

Британската лира успя да възстанови част от загубите, които регистрира през последните дни, въпреки увеличаващите се притеснения около независимостта на Шотландия. Британският министър-председател Дейвид Камерън помоли в прав текст шотландците да не гласуват положително на предстоящия референдум, тъй като подобен ход ще доведе до значителни финансови загуби за Великобритания.

Едно евро се разменя срещу 1,2930 долара, близо до нивата на отваряне за днес. GBP/USD се намира около 1,6130. В същото време един долар се разменя за 106,65 йени, отбелязвайки най-високите стойности за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Във вторник еврото записа минимална корекция спрямо долара, след като по-рано достигна до ново 14-месечно дъно при 1,2860. Единната валута вероятно ще направи опит да се завърне трайно над силната съпротива при 1,2950, а след това можем да очакваме и завръщане в рамките на ценовия канал около 1,3045.

Вероятността за по-продължителна корекция в полза на еврото за момента не изглежда висока.

GBP/USD

Британската лира прави опит за корекция спрямо долара. Цената е на път да формира техническа фигура „Доджи“ (Doji), която се наблюдава в края на дългосрочни еднопосочни движения. В случай, че фигурата се формира, това ще е отлична предпоставка за корекция в полза на лирата, която може да достигне съпротивата около 1,6225.

От друга страна е вероятно низходящият тренд да запази своята сила и в такъв случай можем да очакваме понижение и тест на подкрепата около 1,5950.

USD/JPY

Доларът продължи с ралито си спрямо йената, след като цената се изкачи над 106,60. Следващото ниво, което зелените пари ще направят опит да покорят, се намира около 107,00.

Силното възходящо движение създава предпоставки за по-сериозна корекция в полза на йената, която може да понижи цената до около 105,40. За момента валидността на дългосрочния тренд е стабилна, а дългосрочното предимство остава на страната на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още