IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът на 14-месечен връх спрямо десетте основни валути

Американските пари поскъпнаха до 6-годишен максимум спрямо йената на фона на спекулациите за политиката на Фед

12:00 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът на 14-месечен връх спрямо десетте основни валути

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се изкачи до най-високото си ниво спрямо йената от 6 години насам на фона на увеличаващите се спекулациите, че Федералният резерв ще увеличи лихвените равнища още в началото на следващата година. Зелените пари продължават с отличното си представяне спрямо еврото и паунда, след като през вчерашния ден увеличиха още повече печалбите, които натрупаха през изминалата седмица.

Доларът продължава с увереното си поскъпване и вече се намира на 14-месечен връх спрямо кошница от десет основни валути. Това се случва на фона на данните от изминалата седмица, които показаха, че безработицата е намаляла, а продажбите на дребно са се увеличили. Единствената противоречива новина от САЩ от изминалата седмица беше свързана със създадените нови работни места през месец август, но инвеститорите не обърнаха особено внимание на по-слабите стойности, тъй като всички останали показатели на икономиката надминаха предварителните очаквания.

Оптимистичните очаквания за щатската икономика създава все по-големи спекулации, че Фед ще увеличи лихвените проценти по-рано от предвиденото. Следващата среща на институцията, която е предвидена за 16-17 септември, вероятно ще хвърли повече светлина около бъдещата парична политика, която централните банкери ще проведат.

Търгуваните лихвени фючърси показват, че има 56% вероятност Федералният резерв да увеличи лихвените равнища до поне 0,5% до юли 2015 г. Вероятността за увеличение до края на август е оценявана на 52%. Последната промяна в лихвените равнища, която централните банкери извършиха, беше пред декември 2008 г., когато лихвата беше намалена до рекордно ниските 0,25% и то този момент се запазва на това ниво.

Загубите на японската йена спрямо долара се дължат предимно на увеличаващата се доходност по 10-годишните облигации на САЩ, които достигнаха 2,50% по-рано днес – най-високото ниво от 5 август насам. По традиция повишаващата се доходност на американски облигации води до повишено търсене на долари в замяна на йени, тъй като редица инвеститори от Япония предпочитат да инвестират средствата си дългови книжа от САЩ, вместо в местни държавни облигации.

Едно евро се разменя срещу 1,2880 долара, което е ново най-ниско ниво за тази година. GBP/USD се намира около 1,6090, губейки нови 0,1%. В същото време един долар се разменя за 106,30 йени, близо до най-високите стойности за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото продължава да се срива спрямо долара, достигайки 14-месечно дъно. По-рано днес цената тества подкрепата при 1,2864, след като за момент се понижи под това ниво.

В случай, че разпродажбите на единната валута продължат, можем да очакваме понижение до дъната от месец юли около 1,2755. Рязкото понижение на единната валута през последните дни създава предпоставки за корекции, но вероятността за обръщане на текущия тренд остава минимална.

GBP/USD

Пропадането на паунда го изведе до най-ниското му ниво спрямо долара от десет месеца, на фона на очаквания референдум за независимост на Шотландия.

Цената се е насочила към тест на психологическите 1,6000, а след това вероятно ще бъде достигната и силната подкрепа при 1,5950. Перспективите за рязко възстановяване на паунда са налице, но ще зависят предимно от фундаментални фактори.

USD/JPY

Доларът продължи с ралито си спрямо йената, след като цената се изкачи над 106,00. Следващото ниво, което ще бъде тествано от зелените пари по пътя ѝ нагоре, се намира около 106,44, а след това и при 106,99. Текущата подкрепа за двойката се намира около 105,00. И тук силното еднопосочно движение в полза на долара увеличава вероятността от корекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още