IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наближаващият вот за независимост на Шотландия натежа върху паунда

Еврото също започна седмицата с нови загуби на фона на решението на ЕЦБ за лихвите от миналата седмица

12:00 | 08.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Наближаващият вот за независимост на Шотландия натежа върху паунда

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британският паунд попадна под светлината на прожекторите, след като започна седмицата със сериозен негативен гап спрямо всички валутни двойки, срещу които се разменя. Пропадането на лирата се дължи на последните социологически данни от Острова, които бяха публикувани през уикенда, показващи, че все повече шотландци са склонни да гласуват за отделянето на региона от Великобритания на предстоящия референдум.

Паундът е подложен на засилени разпродажби през днешния ден, след като рискът Шотландия да гласува своята независимост на вота на 18 септември, става все по-сериозен. Потенциалното разпадане на 307-годишният съюз във Великобритания хвърли в паника част от пазарните участници, тъй като неизвестните при едно подобно стечение на обстоятелствата са изключително много.

Един от много въпроси, които вълнуват пазарните участници, при положителен вот на предстоящия референдум, е свързан с използването на паунда в новата държава Шотландия, както и с политиката на Английската централна банка. От институцията запазиха основния лихвен процент на рекордно ниско ниво, независимо от очакванията, той да бъде повишен по време на последната си среща през изминалата седмица. Вероятно централните банкери изчакват именно резултатите от референдума за независимост, тъй като един положителен вот може сериозно да обърка политиката на институцията.

Спекулациите и опасенията около отделянето на Шотландия нашумяха изключително много през последната седмица, тъй като по-ранните проучвания показваха, че вероятността за региона да се отдели е изключително малка. Шокиращите данни от последното проучване предизвикаха известна паника сред някои инвеститори, показвайки, че все повече граждани са склонни да гласуват за отделянето на региона.

Еврото също започна седмицата с нови загуби на фона на събитията от миналата седмица и решението на ЕЦБ да намали лихвените проценти и да предприеме нов кръг от количествени улеснения. Натиск върху единната валута оказва и една друга перспектива пред бъдещето на Еврозоната.

В случай, че референдумът във Великобритания се окаже успешен и Шотландия стане независима, има опасност редица други региони в Европа да изкажат желание за подобно отделяне. Според социолози, богатите области в Испания и Италия имат изключително голямо желание да се отделят от по-бедните такива, а референдумът е начин това да се случи. Подобно стечение на обстоятелствата може да окаже изключително силно влияние върху еврото.

Едно евро се разменя срещу 1,2940 долара, което е близо до нивата на отваряне за днес. GBP/USD се намира около 1,6175, след като стартира новата седмица с 0,7% по-ниско. В същото време един долар се разменя за 105,10 йени, близо до нивата на отваряне.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото се намира в период на консолидация, след като се срина под психологическата граница от 1,30 спрямо долара за първи път от повече от година насам. Достигнатите дъна около 1,2920 предоставят текущата подкрепа за двойката, а в случай, че тези стойности бъдат преминати успешно, можем да очакваме ново падане до около 1,2860.

Психологическата граница при 1,3000 се превърна в основна съпротива за двойката, а перспективите цената да се изкачи над това ниво за момента не са високи.

GBP/USD

Паундът продължи със свободното си падане, достигайки до най-ниското ниво спрямо долара от ноември. Гапът, с който стартира паунда в началото на деня, увеличава значително предпоставките за краткосрочна корекция, която може да тества съпротивата при 1,6250.

От друга страна дългосрочният низходящ тренд остава изключително силен и паундът вероятно ще продължи да губи позиции, тествайки психологическото ниво при 1,6000.

USD/JPY

Доларът взе глътка въздух след рязкото поскъпване от изминалите седмици и през последните няколко сесии цената се колебае около ключовите 105,00. Опитите на йената да възстанови част от печалбите си срещат подкрепата при 104,75, след като цената неизменно тества тези нива през последните четири сесии.

Текущата съпротива за зелените пари се намира около върховете от месец януари при 105,10. В случай, че цената се изкачи над това, можем да очакваме ново рали за долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още