IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото остава стабилно, погледите на пазарите са насочени към ЕЦБ

Новини за прекратяване на огъня в Източна Украйна подкрепиха единната валута

12:45 | 04.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото остава стабилно, погледите на пазарите са насочени към ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото остана стабилно през днешния, след като вчера успя да се възстанови от достигнатото 1-годишно дъно спрямо долара. Погледите на пазарните участници са насочени към днешната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ), резултатите, от която ще станат ясни на пресконференция днес в 15:30 часа българско време. Очакванията за събитието са високи, защото то може да окаже ключово влияние върху представянето на еврото през бъдещите месеци.

Новини за прекратяване на огъня в Източна Украйна подкрепи за кратко еврото в сряда. Последвалото отричане на подобно действие от страна на Владимир Путин, обърка допълнително пазара и породи опасения, че Москва опитва да се хвърли прах в очите на Запада преди днешната среща на НАТО.

Разпродажбите за еврото намаляха значително през вчерашния ден на фона на несигурността около днешната среща на ЕЦБ. Пазарните участници очакват да видят нови действия от страна на институцията, като другата възможна стъпка е отлагане на решението за по-късна дата. Подобен ход вероятно ще подкрепи еврото, тъй като ще е индикатор за несигурност сред банкерите.

Европейската централна банка е под огромно напрежение, тъй като трябва да се бори със забавящата се инфлация в момент, когато конфликтът в Украйна заплашва да дестабилизира възстановяването в региона. Очакванията са, банкерите да предприемат няколко стимулиращи стъпки, включително да намалят основния лихвен процент с 10 базисни пункта до 0,05%.

Еврото може да отскочи от текущите си нива по-късно днес, в случай, че ЕЦБ се въздържи от прилагането на нови монетарни стимули. Според водещи стратези, предприемането на допълнителни стъпки все още не е необходимо, тъй като приетите на срещата през юли планове за стимули под формата на рефинансиращи заеми, ще започнат да се прилагат от 18 септември. Възможно е банкерите да изчакат, за да се уверят, дали този пакет от мерки е ефективен, преди да прибегнат до допълнителни стимули.

Едно евро се разменя срещу 1,3150 долара, което е близо до нивата на отваряне за днес. GBP/USD се намира около 1,6460, също в близост до нивата на отваряне от днес. В същото време един долар се разменя за 104,90 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото възстанови част от загубените по-рано през седмицата позиции, след като днес се намира в изключително тесен рейндж, в очакване на важните фундаментални новини.

В случай, че цената се понижи под дъната при 1,3107, можем да очакваме тестване на психологическата граница при 1,3000. Силният еднопосочен тренд при двойката създава предпоставки за по-сериозна корекция в полза на еврото, която за момента е ограничавана от съпротивата около 1,3195.

GBP/USD

След разпродажбите от вторник, паундът се задържа около 1,6460, също в очакване на важни фундаментални новини, които могат да окажат влияние върху представянето на двойката.

Дългосрочният низходящ тренд в полза на долара вероятно ще се запази и цената ще направи опит да тества дъната около 1,6250. Текущата съпротива за двойката се намира в диапазона 1,6600-20.

USD/JPY

Доларът достигна до 7-месечен връх спрямо йената при 105,30, но в последствие завърши вчерашния ден със загуби. Силната съпротива, която се намира около достигнатия вчера връх за момента задържа зелените пари от по-сериозно поскъпване.

В случай, че цената на дневна база успее да се изкачи над 105,50, можем да очакваме продължение на текущия възходящ тренд. При задържане на цената около текущите нива, или регистрирането на печалби в полза на йената, цената вероятно ще тества подкрепата около 104,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още