IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливо представяне за еврото преди утрешната среща на ЕЦБ

Щатският долар продължава да поскъпва спрямо по-голямата част от водещите световни валути

12:20 | 03.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колебливо представяне за еврото преди утрешната среща на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото продължава с колебливото си представяне в навечерието на дългоочакваната среща на Европейската централна банка. Единната валута се доближи още повече до едногодишното дъно спрямо долара на фона на силния икономически растеж в САЩ, които увеличи значително спекулациите, че Фед ще повиши лихвените си равнища по-рано от очакваното.

Насрочената за четвъртък среща на ЕЦБ се очаква с огромен интерес, тъй като през изминалата седмица председателят на институцията Марио Драги, заяви пълната готовност на банкерите да предприемат нова серия от икономически стимули. Основната цел на институцията е да предпази eврозоната от навлизане в дефлационна спирала, по подобие на тази, в която се намираше Япония в продължение на няколко десетилетия.

Изходът от срещата е изключително важен за бъдещото представяне на еврото, тъй като евентуалното въвеждане на стимули ще оправдае очакването на пазара и подобен ход вероятно ще окаже натиск върху единната валута.

От друга страна, в случай, че ЕЦБ се въздържи от стимули, това вероятно ще изстреля еврото нагоре, тъй като подобен сценарий ще се размине с текущите очаквания на пазарите и големите спекуланти и хедж фондове вероятно ще прекалкулират своите портфейли.

В същото време щатският долар продължи да поскъпва, след като вчера спечели позиции спрямо по-голямата част от валутите, срещу които се разменя. Това се случва на фона на отличните икономически новини от САЩ, които вдъхват все по-голяма увереност сред пазарните участници. Стабилните перспективи за растеж пред американската икономика увеличават спекулациите, че Федералният резерв ще увеличи основния си лихвен процент по-рано от очакваното.

Паричната политика на Фед вероятно ще бъде сериозно повлияна и от месечния доклад за създадените нови работни места в икономиката. Данните за месец август ще бъдат публикувани в петък в 15:30 часа българско време. Прогнозите на анализаторите са, че за този период в икономиката са прибавени 216 000 нови работни места.

Едно евро се разменя срещу 1,3150 долара, което е най-високото ниво за тази седмица. GBP/USD се намира около 1,6490, чертаейки върха за днес. В същото време един долар се разменя за 105,00 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото възстанови част от загубените си позиции тази сутрин, след като през вчерашния ден цената достигна ново дъно при 1,3109, доближавайки се все повече до подкрепата при 1,3100.

В случай, че цената се понижи под тази стойност, можем да очакваме тестване на психологическата граница при 1,3000. Силният еднопосочен тренд при двойката създава предпоставки за по-сериозна корекция в полза на еврото, която за момента е ограничавана от съпротивата около 1,3195.

GBP/USD

Опитите за корекция на паунда успяха да изведат временно двойката над силната подкрепа около 1,6600, но след неуспешния опит цената да се задържи над това ниво, през вчерашния ден станахме свидетели на нови разпродажби за лирата.

Подкрепата при 1,6500 беше пробита изключително лесно от двойката и в момента това ниво играе ролята на текуща съпротива. Следващата подкрепа, която доларът ще тества се намира при 1,6452, а понижение под това ниво ще създаде предпоставки за понижение до дъната от месец февруари при 1,5250.

USD/JPY

Поскъпването на долара продължи и през днешния ден, като цената се доближи до върховете от началото на годината.

В случай, че зелените пари пробият силната съпротива около 105,45, можем да очакваме още по-сериозно поскъпване, тъй като това ще бъде най-високото ниво на долара спрямо йената от 2008 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още