IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилените разпродажби насочват йената към 5-годишно дъно

Щатският долар поскъпва до 7-месечен връх спрямо десетте основни конкурентни валути валути

12:20 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Усилените разпродажби насочват йената към 5-годишно дъно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена се намира на 0,6% от най-ниското си ниво спрямо долара за последните 5 години на фона на спекулациите за сериозна реформа в правителствения пенсионен фонд на страната. В същото време доларът продължи да поскъпва в очакване на първата сесия в САЩ за новата седмица, след като понеделник беше почивен ден за американските борси.

Йената се понижи спрямо по-голямата част от валутите, срещу които се разменя, след като информационна агенция в Япония разпространи новината, че на утрешното заседание на правителството министър-председателят Шинзо Абе ще назначи Ясухиса Шиозаки за здравен министър.

Шиозаки управлява либералната демократична партия и е едно от главните действащи лица, призоваващи за сериозни реформи в пенсионните фондове на страната. Данните за евентуална реформа подкрепиха японските акции и предизвикаха сериозни разпродажби за йената.

Министерството на здравеопазването на Япония управлява най-големият пенсионен фонд в света, който в момента разполага със 127,3 трлн. йени. Предложенията за реформа са насочени главно към пренасочването на инвестициите от този фонд. Плановете, които ще бъдат оповестени тази есен, вероятно ще включват сериозно пренасяне на ресурси към акции от Япония и свиване на инвестициите в държавни облигации. Подобен ход ще се отрази негативно на йената, но от друга страна ще окаже сериозна подкрепа на фондовата борса в Токио.

Очакваните нова доза силни икономически новини от САЩ през тази седмица, отново приковават вниманието на инвеститорите. По-късно днес ще бъдат публикувани данните за бизнес активността в производствения сектор, изготвяни от американския институт за управление на доставките (ISM).

Измерителят показва нивото на активност на мениджърите от промишления сектор на страната като стойности над 50 пункта свидетелстват за ръст в темповете на развитие на икономиката. Прогнозите на анализаторите за август са за понижение до 56,8 пункта, спрямо 57,1 пункта от предходния период.

Щатският долар продължава увереното си поскъпване и достигна до 7-месечен връх спрямо кошницата от десет основни валути. Това се случва на фона на спекулациите, че подобряващата се икономика на САЩ ще убеди Федералният резерв да повиши лихвените проценти по-скоро от очакваното. Сериозно влияние върху решението на централните банкери ще има и петъчният доклад за промяната в неселскостопанската заетост в страната за месец август.

Едно евро се разменя срещу 1,3125 долара. GBP/USD се намира около 1,6565, което е близо до най-ниските стойности за днес. В същото време един долар се разменя за 104,80 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото продължава да губи позиции спрямо долара. Цената се насочи към нива на подкрепа под границата от 1,3100, като следващото важно ниво за двойката се намира около 1,3065, а след това вероятно ще бъде тествана и психологическата подкрепа при 1,3000.

При поскъпване на еврото, двойката може да тества съпротивата около 1,3150. Дългосрочният низходящ тренд при двойката остава валиден, като за момента липсват предпоставки за предстоящо обръщане на посоката на движение.

GBP/USD

Опитите за корекция на паунда успяха да изведат временно двойката над силната подкрепа около 1.6600, но тази сутрин цената се завърна отново под тази стойност.

Доларът вероятно ще тества подкрепата при 1,6505, а завършване на дневна база под тази стойност, ще отвори врати на двойката към още по-сериозно низходящо движение и тестване на дъната от месец февруари около 1,6250.

USD/JPY

Доларът се изкачи до 6-месечен връх спрямо йената, след като цената се насочи уверено към тест на психологическата съпротива при 105,00. Краткосрочната съпротива се намира около 104,00.

Зелените пари поскъпнаха сериозно, след като цената излезе от ценовия канал в средата на месец август, насочвайки се към най-високото си ниво от 5 години насам спрямо йената. Предпоставките за дългосрочно възходящо ще се увеличат значително, в случай че цената успее да се изкачи над психологическото ниво при 105,00. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още