IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът близо до 1-годишен връх спрямо еврото

Cилните икономически новини от САЩ затвърждават доверието към зелените пари

12:15 | 01.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът близо до 1-годишен връх спрямо еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът продължава да поскъпва спрямо еврото и вече се намира близо до най-високото си ниво от 6 септември 2013 г. насам. Това се случва на фона на силните икономически новини от САЩ, които затвърждават доверието към зелените пари, а в допълнение, увеличават спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените равнища по-скоро от очакваното.

Еврото от своя страна остава слабо, тъй като икономическото състояние в еврозоната е нестабилно, а конфликтът в Украйна продължава да тревожи инвеститорите от Стария континент.

Пазарите в САЩ ще останат затворени през днешния ден поради честванията на празника Labor Day. Поради тази причина вниманието на инвеститорите ще бъде насочено предимно към Европа.

Еврото завърши месец август със загуба спрямо всички 16 валути, срещу които се разменя. Единната валута записа седем поредни седмици на понижения спрямо долара, което е най-продължителната негативна серия от повече от десетилетие насам.

Публикуваните по-рано днес данни показаха, че бизнес активността за производствения сектор в Еврозоната се е свила до 50,7 пункта през август. Данните са по-ниски от прогнозираните 50,8 пункта, като в същото време са далеч от стойностите през предходния месец, когато достигнаха 51,8 пункта.

По традиция нива над 50 пункта свидетелстват за разширение на показателя, но въпреки това данните разочароваха инвеститорите.

Редицата по-слаби макроикономически данни от Европа в навечерието на срещата на ЕЦБ, която ще се проведе на 4 септември, увеличиха значително спекулациите, че банката ще предприеме действия още в четвъртък. Тези очаквания оказват допълнителен сериозен натиск върху еврото и залозите за по-дълбоки разпродажби на единната валута се увеличават.

На това мнение са и хедж фондовете и другите големи спекуланти, които увеличиха залозите си за понижение на еврото спрямо долара до най-високото си ниво от юли 2012 г.

Едно евро се разменя срещу 1,3140 долара, което е близо до най-високите стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,6630 и също се намира в близост до върховете си за днес. В същото време един долар се разменя за 104,15 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Сериозните разпродажби за еврото продължават, след като единната валута не успя да пробие съпротивата около 1,3220. Двойката се понижи до дневно дъно при 1,3117, а перспективите пред още по-сериозно понижение са налице.

Следващото ниво на подкрепа за двойката се намира около 1,3065, а след това вероятно ще бъде тествано и психологическото ниво при 1,3000.

GBP/USD

Перспективите пред възможна предстояща корекция в полза на британската лира се увеличиха значително. Това се случи, след като паундът проби съпротивата при 1,6600 и достигна дневен връх при 1,6643.

В случай, че на дневна база цената се задържи над 1,6600, можем да очакваме корекция в полза на лирата и тестване на съпротивата около 1,6725. Валидността на дългосрочния низходящ тренд за момента се запазва и перспективите пред дългосрочно предимство за долара остават.

USD/JPY

Опитът на йената да възстанови част от натрупаните загуби се оказа неуспешен. Цената прави нов опит за тест на съпротивата около 104,25.

В случай, че това ниво бъде пробито, можем да очакваме тест на върховете от месец януари около 104,85. Нивата около 103,65 представляват основна подкрепа за двойката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още