IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите на японската йена продължават

Разочароващите новини от Стария континент усилиха спекулациите, че ЕЦБ може да се намеси по-агресивно

12:16 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разпродажбите на японската йена продължават

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената е на път да завърши седмицата със сериозни загуби спрямо долара на фона на намаляващото геополитическо напрежение в Украйна и Ирак, което намали апетита на инвеститорите към активите убежища. В същото време еврото продължи да се представя колебливо на фона на слабите икономически доклади от Европа, които подновиха спекулациите ,че ЕЦБ ще увеличи стимулите.

Японската валута се срина срещу всичките си 31 контрагента, през тази седмица преди предстоящата среща на Владимир Путин с финландския му колега. Двамата ще обсъдят ситуацията в Украйна и начините за нейното решение. Това ще бъде първият разговор на Путин с европейски лидер или официално лице, откакто той се срещна се германския канцлер Ангела Меркел по време на световната купа в Бразилия през юли.

Разочароващите икономически новини от Европа, които бяха публикувани през изминалите два дни усилиха спекулациите, че Европейската централна банка може да предприеме допълнителни стимулиращи действия в най-скоро време. Спекулациите за нови стимули се увеличават, тъй като основното опасение, че Европа може да навлезе в инфлационна спирала, започва постепенно да се потвърждава.

В случай, че икономиката на Стария континент продължи да се свива, централните банкери няма да имат друг избор, освен да прибегнат до нови стимули, с които да опитат да прекъснат тази негативна тенденция.

Вниманието на инвеститорите през днешния ден ще бъде насочено към САЩ, къде ще бъдат изнесени редица данни за индустриалното производство в страната.

Едно евро се разменя срещу 1,3380 долара. GBP/USD се намира около 1,6685, близко до цената на отваряне за днес, докато един долар се разменя за 102,50 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото печели позиции спрямо долара през днешния ден, насочвайки се към нов тест на съпротивата при 1,3415 – ниво, което беше неколкократно достигано през последните дни.

Тесният рейндж на търговия през последната седмица намалява силата на низходящия тренд, започнал от началото на месец май. В случай, че двойката продължи с низходящото си движение, доларът трябва да пробие подкрепата при 1,3330, а след това и тази при 1,3300.

GBP/USD

Двойката се задържа в тесните граници на търговия след солидните разпродажби, на които беше подложен британският паунд в сряда. Дългосрочното предимство остава на страната долара, като цената се е насочила към дъното от месец март при 1,6460.

Силното низходящото движение увеличава вероятността от корекции, при които двойката може да тества съпротивата около 1,6750.

USD/JPY

Постепенните печалби на долара спрямо йената продължават. Въпреки тесният рейндж на търговия, двойката се движи уверено нагоре, насочвайки се към тест на съпротивата при 102,75, а след това и на тази при 103,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още