IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нестабилната икономика в еврозоната насочи еврото към 9-месечно дъно

Инвеститорите очакват с интерес утрешните данни за БВП на редица страни от ЕС

11:53 | 13.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нестабилната икономика в еврозоната насочи еврото към 9-месечно дъно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се търгува на около 0,3% от дъната през месец ноември на фона на публикуваните по-рано днес данни за инфлацията във водещите икономики на Еврозоната. Очакваните данни за брутния вътрешен продукт на страните от региона вероятно ще окажат допълнителен натиск върху единната валута. От друга страна, щатският долар продължава със стабилното си представяне на фона на добрите перспективи през американската икономика.

Публикуваните тази сутрин данни за индексите на потребителските цени в Германия, Франция и Испания оставиха противоречиво впечатление сред инвеститорите. Бенчмаркът е най-точният измерител на инфлацията в дадена страна и поради тази причина данните са следени с повишен интерес. Стойностите за Германия съвпаднаха с прогнозите на анализаторите, като инфлацията за месец юли е останала непроменена при 0,3%, което е далеч от желаните стойности.

Ситуацията във Франция и Испания е далеч по-лоша, тъй като данните от двете страни се разминаха с прогнозите, показвайки дефлация съответно с 0,3 на сто и 0,9%. Данните увеличиха опасенията за навлизане в дефлационна спирал на цялата еврозона.

Европейските инвеститори ще очакват с интерес и утрешните данни за БВП на редица страни от съюза. Най-голям интерес предизвикват данните за Германия, където се очаква икономиката да се е свила през второто тримесечие на годината. Европейското статистическо бюро ще изнесе данни за цялата еврозона, като очакванията са, че икономиката в региона се е свила с 0,1%.

Представянето на щатския долар контрастира ярко с това на еврото, тъй като зелените пари печелят позиции спрямо кошница от десет основни валути, на фона на добрите перспективи пред икономиката на САЩ. Интерес сред инвеститорите предизвиква днешният доклад, които може да покаже ръст в потребителските цени с 0,4% през изминалия месец на годишна база. Другата важна новина отвъд Океана от днешния ден е свързана с продажбите на дребно. Очакванията са, че през месец юли измерителят се е повишил с 0,3%.

Едно евро се разменя срещу 1,3350 долара, което е най-ниското ниво за деня. GBP/USD се търгува около 1,6820, докато един долар се разменя за 102,50 йени, записвайки най-високите стойности за деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото е на път да запише трети пореден ден на загуби спрямо долара. По всичко личи, че низходящият тренд набира нова сила, но за да продължи еднопосочното движение цената трябва да пробие района на подкрепа между 1,3332-40. Понижение под тази стойност може да изведе двойката до тест на дъното от 7 ноември при 1,3296.

GBP/USD

Британският паунд печели позиции спрямо долара за трети пореден ден, създавайки отлични предпоставки за корекция на силното низходящо движение. Двойката начерта техническата фигура "Сутрешна звезда" (Morning Star), която е индикатор за промяна на текущия низходящ тренд.

В случай, на поскъпване на лирата, цената може тества силната съпротива при 1,6885, а след това и тази при 89-дневната пълзяща средна при 1,6909.

USD/JPY

Предимството на долара продължава за трети пореден ден, а цената е на път да тества съпротивата около 102.75 и след това и тази при ключовите 103,00.

Двойката продължава да се придържа към тесния рейндж на търговия и остава в ценовия канал построен от началото на февруари. Перспективите за по-сериозно еднопосочно движение ще се увеличат в случай, че на дневна база цената завърши извън границите на канала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още