IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рали за йената след американските планове за въздушни удари в Ирак

Доларът изкачи шестмесечен връх спрямо кошницата от десет основни валути

11:45 | 08.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рали за йената след американските планове за въздушни удари в Ирак

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Интересът към активи убежища, каквито са японската йена и швейцарският франк, се увеличи рязко през изминалата нощ, след като президентът на САЩ Барак Обама одобри изолирани въздушни удари в Ирак. Усложняващата се ситуация в Украйна и Близкия изток също оказаха натиск на пазара и насочиха погледите, към по-сигурни активи.

Йената се изкачи до най-високото си ниво от ноември насам спрямо еврото след срещата на Японската централна банка и повишаващото се геополитическо напрежение. Разрастващите се конфликти в различни точки по света увеличиха търсенето на активи убежища. По традиция японската йена е считана за такъв актив и азиатските инвеститори често се застраховат срещу риск като обръщат активите си е йени.

В същото време щатският долар продължава със силното си представяне и вече се намира на шестмесечен връх спрямо кошница от десет основни валути. Това се случва на фона на силните икономически данни, които продължават да идват от САЩ увеличавайки спекулациите, че Федералният резерв може да повиши лихвите по-рано от очакваното.

Доходността по 10-годишните американски облигации се понижи до най-ниското си ниво от юни 2013 г. насам. Облигациите са считани за един от най-сигурните активи и по-консервативните инвеститори се обръщат именно към тях в периоди на несигурност.

Волатилността на пазара през последните няколко сесии се изкачи до най-високото си ниво от два месеца насам. Раздвижването на пазара се дължи предимно на геополитическото напрежение. Икономическите новини, както и срещите на различни големи централни банки за момента не успяваха да породят подобни движения.

Едно евро се разменя срещу 1,3380 долара, след като достигна дневен връх при 1,3407. GBP/USD се търгува около 1,6805, докато един долар се разменя за 101,65 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Тази сутрин еврото направи опит за силно завръщане спрямо долара, след като тества неуспешно съпротивата при 1,3400. В случай, че цената се задържи над това ниво, можем да очакваме тест на следващата важна съпротива при 1,3445. При поскъпване на долара, можем да очакваме понижение до 1,3295, където се намира дъното от месец ноември.

Дългосрочният тренд премината на страната на долара, обръщайки почти двугодишното възходящо движение в полза на еврото. Възможността за тестване психологическото ниво при 1,3000 става все по-реална.

GBP/USD

Загубите за паунда продължават. Цената проби формираната от предишните дни подкрепа около 1,6808 и все по-уверено се движи към тест на ключовото ниво при 1,6700.

Сериозното еднопосочно движение създава предпоставки за краткосрочни корекции, но валидността на низходящия тренд остава силна.

USD/JPY

Краткосрочното предимство премина изцяло в полза на йената, като цената се понижи до 101,50, след като по-рано тази сутрин проби успешно съпротивата на 100-дневната пълзяща средна. Двойката вероятно ще се понижи до долната граница на ценовия канал около 101,05.

През последните сесии наблюдаваме по-висока волатилност при двойката, което увеличава предпоставките за по-сериозно еднопосочно движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още