IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар се изкачи до 9-месечен връх спрямо еврото

Eврото e подложено на нови разпродажби след cпада на фабричните поръчки в Германия

11:30 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатският долар се изкачи до 9-месечен връх спрямо еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът продължава с увереното си поскъпване спрямо еврото и вече се намира на 9-месечен връх. Това се случва на фона на сигналите, че американската икономика набира скорост, което може да доведе до по-ранно увеличение на лихвените равнища от страна на Федералния резерв на САЩ.

В същото време тази сутрин еврото беше подложено на нови разпродажби, след като стана ясно, че фабричните поръчки в Германия са се свили, разминавайки се значително с прогнозите на анализаторите.

Щатският долар поскъпна спрямо кошница от десет основни валути, достигайки най-високите си стойности от февруари насам, след като вчера президентът на Фед в Далас Ричард Фишър, заяви, че неговите колеги стават все по-уверени на фона на силните икономически данни от САЩ. Той добави, че на провелата се в края на миналия месец среща на централните банкери се долавя обединение около позицията, че икономиката се развива според очакванията и в близко бъдеще ще настъпи момент за промяна на паричната политика.

В същото време анализатори коментираха, че изказването на Фишър не е изненадващо, тъй като той е известен със своите агресивни коментари.

Американският институт за управление на доставките изнесе във вторник данните за индекса в непроизводствения сектор за месец юли. Показателят се е увеличил с най-бързите темпове декември 2005 г. насам, достигайки до 58,7 пункта, което с над 2 пункта по-добър резултат от прогнозите на анализаторите. В същото време фабричните поръчки в САЩ са се увеличили с 1,1%, също надминавайки прогнозите на анализаторите.

В противовес на силните икономически новини отвъд Океана идват публикуваните тази сутрин данни за фабричните поръчки в Германия. Показателят се понижи с 4,3% за месец юни на годишна база, разминавайки се сериозно с прогнозите на анализаторите, които очакваха повишения. Разочароващите макроикономически данни от водещи икономики в еврозоната оказват допълнителен натиск върху единната валута.

Доларът спечели позиции, след като руският президент Владимир Путин нареди на своето правителство да приготви ответни санкции срещу САЩ и Европа. За момента Путин не показва признаци, че ще се оттегли от украинския конфликт, след като през последните дни се наблюдава най-голямото струпване на руски войски около границата, от месец май насам.

По-важните икономически новини до края на днешния ден са свързани с промишленото производство на Великобритания, което се очаква да отчете повишение през юни. По-късно ще бъде публикуван докладът за търговския баланс на САЩ за юни. Очакванията са дефицитът по текущата сметка да се запази около 44 млрд. долара.

Едно евро се разменя срещу 1,3365 долара. GBP/USD се търгува около 1,6860, което е близо до днешните дъна, докато един долар се разменя за 102,50 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Доларът продължава своето рали спрямо еврото след неуспешния опит за корекция, на който станахме свидетели в края на миналата седмица. Зелените пари уверено вървят към тест на съпротивата при 1,3295, което е най-ниското ниво от месец ноември насам. Най-близкото ниво на съпротива за двойката се намира около 1,3445.

Дългосрочният тренд премината на страната на долара, обръщайки почти 2-годишното възходящо движение в полза на еврото. Възможността за тестване психологическото ниво при 1.3000 става все по-реална.

GBP/USD

Опитите на британския паунд да върне предимството на своя страна за момента се оказват неуспешни, тъй като цената среща съпротива около 1,6888. Тези стойности са близо до ключовото ниво на 89-дневната пълзяща средна, позиционирана при 1,6900, която до този момент представляваше основна подкрепа за двойката.

Понижението под този технически индикатор го превръща в ключова съпротива, като в същото време увеличава перспективите за по-сериозно поскъпване на долара и тест на нивата около 1,6700.

USD/JPY

През последните дни доларът се намира в консолидация спрямо йената, движейки се в познатия тесен рейндж. Опитите на зелените пари за по-сериозно поскъпване бяха преустановени при съпротивата около 103,00, което доведе до връщане на двойката в ценовия канал, построен от началото на февруари.

В случай, че понижението продължи, можем да очакваме тестване на подкрепата около 102,10, където се намира 100-дневната пълзяща средна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още