IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар спечели позиции след срещата на централната банка

Щатският му съименник също поскъпва в основните кръстосани курсове

12:41 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийският долар спечели позиции след срещата на централната банка

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският долар успя да задържи двудневната си печалба спрямо щатския, след състоялата се днес среща на местната централна банка. От институцията оставиха лихвените проценти непроменени на рекордно ниски нива, а председателят Глен Стивънс загатна за стабилизиране на текущата политика.

От друга страна, пазарните участници от САЩ са в очакване на доклада на ISM за индекса на бизнес активността в непроизводствения сектор в страната, който ще даде нова информация за състоянието на икономиката.

През изминалата седмица австралийският долар достигна осемседмично дъно спрямо щатския, като през последните три сесии ставаме свидетели на поскъпване на валутата, което вероятно се дължи както на срещата на централната банка, така и на очакваният с интерес доклад за пазара на труда. Насроченият за 7 август доклад вероятно ще покаже, че икономиката на Австралия е добавила 13 000 нови работни места, записвайки увеличение в този показател за втори пореден месец.

Срещата на Австралийската централна банка премина според очакванията на пазарните участници. Основният лихвен процент беше запазен при 2,5%, което е рекордно ниска стойност за страната. Първоначалните очакванията на специалистите бяха, че до края на годината банката ще понижи още това равнище.

Тези спекулации бяха разбити по време на пресконференцията след срещата, когато председателят Глен Стивънс заяви, че очаква период на стабилност в лихвените равнища в страната.

Щатският долар от своя страна спечели позиции през днешния ден, в очакване на нова силна сесия на фондовите пазари в страната. Оптимистичните прогнози за данните, които ще бъдат публикувани по-късно днес, дадоха допълнителна подкрепа на зелените пари.

Очакванията са, че индексът на бизнес активността в непроизводствения сектор ще се повиши до 56,6 пункта през юли спрямо 56 пункта през предходния месец. Измерителят се изготвя от Института за управление на доставките (ISM) на САЩ. Стойности над 50 свидетелстват за разширение в показателя. От друга страна, очакванията са, че фабричните поръчки за същия период са се увеличили с 0,6%, след като преди това изгубиха 0,5%.

Едно евро се разменя срещу 1,3395 долара, чертаейки новите дъна за днес. GBP/USD се търгува около 1,6880, докато един долар се разменя за 102,55 йени. Двойката AUD/USD достигна 0,9340, което е близо до най-високите стойности за деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Опитът за корекция в полза на еврото изгуби сила около съпротивата при 1,3443. През днешния ден низходящото движение се възстанови, а двойката е на път да тества дъното при 1,3366. В случай, че това ниво бъде пробито успешно, можем да очакваме продължаване на текущия тренд и тестване на подкрепата при 1,3295, където се намира най-ниското ниво за последните десет месеца.

По всичко личи, че дългосрочното предимство е преминало в полза на долара. Не се изключва възможността за още по-сериозно низходящо движение и тестване на нива около 1,3000.

GBP/USD

От началото на седмицата паундът прави опит да си върне предимството спрямо долара. Нивото на 89-дневната пълзяща средна, която до този момент оказваше основна подкрепа по време на възходящия тренд на лирата, се превърна в основна съпротива, се намира около 1,6900.

В случай, че на дневна база двойката се завърне над пълзящата средна, можем да очакваме валидиране на дългосрочния възходящ тренд.

USD/JPY

Доларът изгуби позиции, след неуспешния опит да пробие съпротивата около 103,00. Цената се завърна в рамките на ценовия канал, построен от началото на февруари.

От началото на седмицата отново наблюдаваме добре познатата ниска волатилност при двойката. Предимството остава на страната на щатския долар, а основната подкрепа за зелените пари се намира около 100-дневната пълзяща средна при 102,05.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още