IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото близо до 8-месечно дъно вследствие на разширяващите се къси позиции

Зелените пари са най-добре представящите се от десетте основни валути на най-развитите икономики в света

12:30 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото близо до 8-месечно дъно вследствие на разширяващите се къси позиции

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се намира на 0,4% от най-ниското си ниво спрямо долара от ноември насам, благодарение на спекулациите, че разпродажбите при единната валута ще продължат. Срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще се състои по-късно през седмицата, вероятно ще хвърли повече светлина около бъдещото представяне на еврото.

В същото време доларът задържа печалбите си спрямо кошница от десет основни валути, въпреки противоречивите макроикономически данни от петък.

За последните 3 месеца еврото е изгубило близо 3,2% от стойността си, след като ЕЦБ намали лихвените проценти в опит да предизвика инфлация в еврозоната. Този ход за момента се оказва неуспешен, след като инфлацията в региона през месец юли се понижи до най-ниското си ниво от близо 5 години насам.

Прогнозите на пазара за предстоящата на 7 август среща на централната банка са за липса на сериозни изненади. Силните икономически новини през последните дни са повод за оптимизъм и банкерите вероятно те ще дадат време на пазара да реагира на вече направените стимули. Предприемането на допълнителни планове за разпускане на монетарната политика не се изключват, но предварителните очакванията са, че те могат да станат факт към края на годината.

Трейдърите на фючърсните пазари са увеличили залозите си, че еврото ще се понижи спрямо долара. Разликата между хедж фондовете и други големи спекуланти, заложили на къси позиции, спрямо тези заложили на късите, се е увеличила с 20 000 през последната седмица. По този начин нетно късите фючърсни позиции върху валутната двойка EUR/USD са достигнали 108 075 към 29 юли, което е най-високата стойност от август 2012 г. насам.

Щатският долар е най-добре представящата се валута, спрямо кошница от десетте основни валути на най-развитите икономики в света. Силните позиции на зелените пари могат да се затвърдят утре, когато се очаква докладът за индекса на бизнес активността за непроизводствения сектор в САЩ. Измерителят вероятно ще достигне до 56 пункта, като стойности над 50 пункта са знак за ръст в темповете на развитие на икономиката.

Едно евро се разменя срещу 1,3430 долара в близост до най-високите стойности за днес. GBP/USD се търгува около 1,6830, докато един долар се разменя за 102,55 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Низходящото движение при двойката забави своята скорост и дъното от 30 юли при 1,3365 създава най-близкото ниво на подкрепа. През последната сесия еврото успя да възстанови част от загубите си и се насочи към тест нас съпротивата около 1,3450. В случай, че това ниво бъде пробито, можем да очакваме покачване до около 1,3490, където цента ще срещне низходящата тренд линия построена от началото на месец май.

По всичко личи, че дългосрочното предимство е преминало в полза на долара. Не се изключва възможността за още по-сериозно низходящо движение и тестване на нива около 1,3000.

GBP/USD

Паундът се понижи до най-ниското си ниво спрямо долара от 7 седмици насам. За момента цената открива подкрепа в границата 1,6808-20. Нивото на 89-дневната пълзяща средна, която до този момент оказваше основна подкрепа по време на възходящия тренд на лирата, се превърна в основна съпротива, която се намира около 1,6900.

В случай, че на дневна база двойката се завърне над пълзящата средна, можем да очакваме завръщане на предимството в полза на британския паунд.

USD/JPY

Доларът изгуби позиции, след неуспешния опит да пробие съпротивата около 103,00. Цената се завърна в рамките на ценовия канал, построен от началото на февруари.

Предимството остава на страната на щатския долар, а основната подкрепа за зелените пари се намира около 100-дневната пълзяща средна при 102,05.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още