IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът е на път да запише трета печеливша седмица спрямо еврото

Масовите разпродажби на фондовите пазари не дадоха негативно отражение върху представянето на зелените пари

12:15 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът е на път да запише трета печеливша седмица спрямо еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се насочи към поредна седмица на поскъпване спрямо долара на фона на стабилното възстановяване на американската икономика, което увеличи спекулациите, че Федералният резерв ще пристъпи към увеличение на лихвените равнища по-рано от очакваното. Пазарните участници очакват с нетърпение огромната доза икономически новини от САЩ, които ще бъдат публикувани през днешния ден. Най-голям интерес предизвиква доклада за промяната в неселскостопанската заетост, който ще даде повече яснота около пазара на труда в най-голямата световна икономика.

Масовите разпродажби на фондовите пазари от вчерашния ден не дадоха негативно отражение върху представянето на долара, който продължава да затвърждава силните си позиции. Зелените пари поскъпнаха спрямо еврото за пореден ден, на фона на очакванията за ръст в новите работни места в САЩ. Прогнозите са, че докладът на Министерството на труда ще покаже ръст от 230 000 нови позиции през юли, спрямо ръст през предходния месец от 288 000. Нивото на безработицата вероятно ще се запази на 6-годишното дъно при 6,1%.

Друг важен доклад, този за основния индекс на потребителските разходи, вероятно се е увеличил с 1,4% през юни на годишна база. Показателят е важен, тъй като измерва месечните разходи на потребителите за трайни стоки, потребителски услуги и продукти. Тези разходи имат директен ефект върху инфлацията на страната.

През месец юли доларът е поскъпнал с 2,4%, което му отрежда първо място по растеж спрямо кошница от десет основни валути. В същото време йената е спечелила 0,8%, а еврото е загубило 0,1%.

Едно евро се разменя срещу 1,3380 долара в близост до дъната от последните два дни. GBP/USD се търгува около 1,6885, докато един долар се разменя за 102,90 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Доларът продължава да записва печеливши сесии спрямо еврото. Низходящото движение при двойката забави своята скорост и дъното от 30 юли при 1,3365 създава най-близкото ниво на подкрепа. В случай, че еврото продължи да губи позиции, можем да очакваме понижение до дъното от ноември при 1,3296.

Валидността на дългосрочния възходящ тренд, започнал през 2012 г. е компрометирана, като двойката навлиза в нов период с подчертано предимство за долара. От друга страна, силното еднопосочно движение в полза на зелените пари създава сериозни предпоставки за корекции.

GBP/USD

Загубите за британска лира продължават. Силното низходящо движение изпрати двойката под нивото при 1,6896, а цената се насочи към тест на следващото ключово ниво при 1,6831. В случай, че и тази стойност бъде премината успешно, можем да очакваме достигане до тримесечно дъно около 1,6700.

Силното еднопосочно движение увеличава вероятността от корекции в полза на лирата, но за момента липсват предпоставки за такива.

USD/JPY

Увереното поскъпване на долара продължава, като цената е на път да тества силната съпротива при 103,00, до която двойката достигна през вчерашния ден. Изкачване над това ниво, ще разчисти пътя към следващото ключово ниво при 103,40.

В сряда доларът се изкачи над ценовия канал, построен от началото на февруари насам, а това създава предпоставки за по-сериозно поскъпване в полза на зелените пари през следващите седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още