IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената записа най-голямата дневна загуба спрямо долара за тази година

Зелените пари завършват месеца с най-голяма печалба спрямо еврото от февруари 2013 г.

12:05 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената записа най-голямата дневна загуба спрямо долара за тази година

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Силните икономически новини от САЩ, както и срещата на Федералния резерв на страната, предизвикаха раздвижване на финансовите пазари през вчерашния ден. Щатският долар записа най-много положителни сесии спрямо йената от 2005 г. насам, а в същото време е на път да завърши месеца с най-голяма печалба спрямо еврото от февруари 2013 г.

През вчерашния ден зелените пари поскъпнаха спрямо всички 10 основни валути на фона на силните икономически новини от САЩ. Изнесените от Министерството на търговията данни показаха, че брутният вътрешен продукт на страната изненадващо се е увеличил с цели 4% на годишна база за второто тримесечие на годината. Данните надминаха значително очакванията на анализаторите, но инвеститорите останаха предпазливи след новината, в очакване резултатите от срещата на Фед.

Завършилата късно снощи двудневна среща на централната банка на САЩ не успя да изненада инвеститорите, а взетите решения съвпаднаха с очакванията на анализаторите. Месечните покупки на облигации бяха намалени до 25 млрд. долара на месец, а лихвеният процент остана на рекордно ниското равнище от 0.25%. На пресконференцията след заседанието Джанет Йелън не даде допълнителна информация около бъдещата парична политика на Фед. Тя за пореден път потвърди, че централните банкери ще наблюдават пазара на труда в страната и в случай, че той се развива според очакванията, лихвените проценти ще започнат да се увеличават през първата половина на 2015 г.

Изказването на Йелън даде допълнителна тежест върху важния доклад за откритите нови работни места в САЩ през месец юли. Очакванията са, че икономиката на страната е прибавила нови 231 000 работни места, а нивото на безработицата е останало на 6-годишното си дъно при 6,1%. Важният доклад за промяната в неселскостопанската заетост ще бъде публикуван утре в 15:30 часа българско време.

Сериозното поскъпване на долара спрямо йената от последните дни прикова интереса на инвеститорите към тази валутна двойка, която през тази година изгуби своя блясък, движейки се в много тесни граници. Прогнозите на анализаторите са, че зелените пари ще продължат с възходящото си движение и до края на година ще достигнат до около 106 йени за долар.

Едно евро се разменя срещу 1,3395 долара и е на път да запише месечна загуба от 2,2%, спрямо зелените пари. GBP/USD се търгува около 1,6910 в близост до най-ниските нива за днес, докато един долар се разменя за 102,85 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

През вчерашния ден еврото достигна дъно при 1,3365, продължавайки низходящото си движение. В случай, че цената се задържи под ключовото ниво при 1,3396, ще се създадат предпоставки за продължаване на низходящото движение и тест на подкрепата при 1,3325.

Валидността на дългосрочния възходящ тренд, започнал през 2012 г. е компрометирана, като двойката навлиза в нов период с подчертано предимство за долара. От друга страна, силното еднопосочно движение в полза на зелените пари създава сериозни предпоставки за корекции.

GBP/USD

Британската лира продължава да губи позиции за поредна сесия. Цената уверено върви към тест на подкрепата при 1,6855, където е разположена 100-дневната пълзяща средна. Това ниво вероятно ще бъде трудно за пробиване от страната на долара, тъй като от август 2013 г. цента се движи над нивото на този индикатор.

Ако на дневна база цената се задържи над 1,6855, можем да очакваме обръщане на предимството в полза на лирата.

USD/JPY

След успешното пробиване на ключовото ниво при 102, доларът направи рали и се изкачи над горната граница на ценовия канал, построен от началото на месец февруари. Достигнатият връх при 103,08 е най-високото ниво от 7 април насам.

Следващата съпротива във възходящото движение на долара се намира в диапазона 103,96-104,15. Основната подкрепа за двойката остава около 102,20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още