IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните пазари в очакване на резултатите от срещата на Фед

По-важният въпрос, който си задават пазарните участници преди заседанието е кога ще започне неизбежното вдигане на лихвените проценти

12:45 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Валутните пазари в очакване на резултатите от срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар продължи със своето рали и вече се намира на близо 8-седмичен връх спрямо кошница от 10 основни валути. Търсенето на зелени пари идва на фона на предстоящите икономически новини свързани с брутния вътрешен продукт и заетостта в страната. Основното събитие през днешния ден ще бъде пресконференцията след срещата на Федералния резерв на САЩ, която ще започне в 21:00 часа. В същото време еврото продължи да губи позиции на фона на опасенията около икономическия растеж в еврозоната.

Месечното събрание на Федералния комитет по отворените пазари (FOMC) е основната новина, към която инвеститорите са приковали вниманието си през днешния ден. Завършващата по-късно днес среща трябва да даде повече яснота около лихвената политика на централната банка. Всеобщите очаквания са, че програмата за обратно изкупуване ще бъде намалена до 25 млрд. долара на месец, а окончателното ѝ прекратяване ще настъпи през октомври.

По-важният въпрос, който си задават пазарните участници преди срещата е кога ще започне неизбежното вдигане на лихвените проценти. Прогнозите, че това ще се случи през първата половина на 2015 г. се засилват все повече, но централните банкери показват с действията си, че всичко зависи от икономическите данни, както на пазара на труда, така и в основните сектори на американската икономика.

Министерството на търговията на САЩ ще публикува днес данните за БВП на страната за второто тримесечие на годината. Очакванията са показателят да е нараснал с 3% на годишна база, което би коригирало сериозното свиване от 2,9%, което настъпи през първото тримесечие. В случай, че очакванията се потвърдят, това ще бъде най-бързия темп на растеж от трите месеца завършили през септември 2013 г.

Доходността по германските облигации се понижи рекордно, отразявайки опасенията, че плановете на ЕЦБ да преодолее инфлацията и да предизвика растеж, няма да сполучат без вливането на нови стимули. Инфлацията в Германия остана при 0,8% на годишна база, записвайки спад от 0,2% спрямо предходния месец. Противоречивото представяне на водещата европейска икономика оказва допълнителен натиск върху еврото.

Силното представяне на долара продължава във всички основни кросове. Едно евро се разменя срещу 1,3400 долара, чертаейки най-ниските стойности за днес. GBP/USD се търгува около 1,6930, докато един долар се разменя за 102,15 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Ралито на щатския долар продължи и цената тества ключовата съпротива при 1,3400. Рейнджът на движение при двойката остава тесен, но по-голяма волатилност се очаква по-късно днес, след публикуването на важни фундаментални новини.

В случай, че зелените пари продължат да поскъпват, можем да очакваме тест на подкрепата 1,3324. Понижение под тези стойности ще създаде реални предпоставки за обръщане на дългосрочния възходящ тренд, започнал през април 2012 г.

GBP/USD

Загубите за британската лира продължават да се увеличават. Цената е близо до силното ниво на подкрепа около 1,6920.

Текущата корекция все още не е изгубила силата си и е на път да тества следващото важно ниво около 1,6850, където е разположена 100-дневната пълзяща средна. Основната съпротива за двойката остава около психологическото ниво при 1,7000.

USD/JPY

Доларът продължава с възхода си спрямо йената, завършвайки вчерашния ден над нивото на 100-дневната пълзяща средна, която ограничаваше последните опити за поскъпване на зелените пари.

Предпоставките за тест на горната граница на ценовия канал при 102,75. Покачване над това ниво може да създаде предпоставки за излизане от рейнджа, в който се намира двойката от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още