IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залозите за поскъпване на долара спрямо еврото продължават да се увеличават

Зелените пари записаха най-голямата си седмична печалба от март насам

12:10 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Залозите за поскъпване на долара спрямо еврото продължават да се увеличават

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар успява да задържи печалбите си спрямо еврото, които натрупа през последните седмици, и се намира в близост до достигнатия в петък 8-месечен връх. Предстоящите важни икономически новини от САЩ, които ще бъдат публикувани през тази седмица, увеличиха залозите на инвеститорите, като нетно дългите позиции в полза на долара спрямо евро достигнаха до най-високото си ниво от ноември 2012 г.

През изминалите 7 дни доларът записа най-голямата си седмична печалба от март насам, спрямо кошница от десет основни валути. Поскъпването на зелените пари идва на фона на поредицата важни икономически новини от САЩ.

В сряда ще станат ясни резултатите от двудневната среща на Федералния резерв, като пресконференцията след събитието се очаква с огромен интерес, тъй инвеститорите очакват повече информация около паричната политика на институцията. Пазарните анализатори смятат, че централната банка ще продължи с постепенното намаляване на програмата за обратно изкупуване на активи и ще се придържа към плана си за пълно ѝ прекратяване до края на октомври.

Основната въпросителна около срещата е свързана с това, дали от Фед ще направят по-точна прогноза за това кога ще започнат с увеличението на лихвените проценти. Този въпрос зависи главно от икономическите новини, които се публикуват в страната, а до този момент редица показатели надминават значително първоначалните прогнози. Единственият фактор, който може да повлияе в полза на задържане на лихвите на текущото ниво за по-дълъг период от време, е свързан с нивото на инфлацията в САЩ, което все още остава слабо.

Друга важна новина от сряда, която ще дойде отвъд Океана, е свързана с брутния вътрешен продукт, който се очаква да се повиши с 3% на годишна база през второто тримесечие. Свиването на икономиката с 2,9% от предходното тримесечие, беше най-слабата отчетена стойност от същия период на 2009 г. насам. На 1 август Министерството на труда на САЩ ще публикува данните за промяната в неселскостопанската заетост, като очакванията са за ръст от 231 000 през юли.

Търговците на фючърси увеличиха бичите си залози за долара срещу еврото до най-високото ниво от ноември 2012 г. Разликата в стойностите идва предимно от хедж фондове и големи спекуланти, които увеличиха нетно дългите фючърсни позиции до 88 823 на 22 юли, спрямо 62 846 през предходната седмица. В същото нетно дългите позиции на долара спрямо йената са намалели до 53 916, което е най-ниското ниво от 20 май.

Едно евро се разменя срещу 1,3435 долара, което е близо до нивата на отваряне за днес. GBP/USD се търгува около 1,6975, докато един долар се разменя за 101,85 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Разпродажбите за еврото продължават, като в петък цената достигна дъно при 1,3420. Следващата сериозна подкрепа за двойката се намира при 1,3396, ниво, което вероятно ще бъде тествано през следващите дни.

Потъване под тази стойност ще освободи пътя на долара към тестване на дъното от месец ноември при 1,3294. В случай на поскъпване на единната валута, можем да очакваме съпротива в диапазона 1,3502-12.

Валидността на започналия през юли 2012 г., възходящ тренд в полза на еврото е подложена на сериозен тест. Най-голямата корекция по време на това рали продължава три месеца, като за този период единната валута губи около 9%.

Текущият низходящ тренд продължава вече трети месец, а предпоставките за преминаване на дългосрочното предимство в полза на долара се увеличават.

GBP/USD

Започналата в началото на месеца корекция намери подкрепа около 1,6960. В случай, че цената не успее да се понижи под тази стойност през следващите няколко дни можем да очакваме приключване на корекцията и валидиране на дългосрочния възходящ тренд.

Ако това се случи, можем да очакваме нов тест на психологическата съпротива при 1,7000, а след това и на тази около 1,7055.

USD/JPY

Опитите на долара да тества съпротивата при 100-дневната пълзяща средна продължават, след като в петък йената направи неуспешен опит да обърне предимството на своя страна.

В случай, че на дневна база зелените пари завършат над 102,05, можем да очакваме тест на горната граница на ценовия канал около 102,75.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още