IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поскъпва на фона на банковите проблеми в Европа

Страховете около най-голямата банкова институция в Португалия предизвикаха сериозни опасения сред европейските инвеститори

13:20 | 11.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената поскъпва на фона на банковите проблеми в Европа

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена е на път да завърши седмицата на печалба, след като се изкачи до 4-месечен връх спрямо еврото и долара, след като банковите проблеми в Португалия предизвикаха разпродажби на фондовите пазари и увеличиха търсенето на валути убежища. Колебливото представяне на щатския долар продължава и през днешния ден на фона на намалелите очаквания, че Фед ще увеличи лихвените равнища в близко бъдеще.

Страховете около финансовите проблеми в най-голямата банкова институция в Португалия предизвикаха сериозни опасения сред европейските инвеститори в четвъртък. Основният въпрос, който си зададоха инвеститорите беше, дали дълговият проблем в банката е изолиран случай, или това е първата пукнатина, която може да предизвика верижна реакция.

Подробностите около банковите проблеми в Португалия са сложни и трудни за разбиране от инвеститорите, но събитието остави пазарите раздвоени относно сериозността около случващото се. Широкият отзвук, който придадоха медиите около банковия проблем, предизвика разпродажби в Европа, които се пренесоха и в САЩ.

Анализаторите коментираха, че това се дължи предпазливостта на инвеститорите и стремежът им да запазят постигнатите печалби. Рекордно ниската волатилност на валутните пазари, която се пренася и на пазара на акции, който от своя страна е на рекордни нива, създава допълнителни предпоставки за неочаквани големи негативни движения, които могат да стопят печалбите.

Разпродажбите на фондовите пазари в САЩ понижиха щатския долар до най-ниското му ниво спрямо йената от април, на фона на притесненията в Европа и спекулациите, че Федералният резерв ще забави момента, в който ще увеличи основния лихвен процент. Насроченото за 15 юли изслушване на Джанет Йелън пред банковата комисия на САЩ е поредното събитие, което инвеститорите очакват, с надеждата да получат повече информация около паричната политика на Фед.

Едно евро се разменя срещу 1,3610 долара, което е близо до нивата на отваряне за днес. GBP/USD се търгува около 1,7140, докато един долар се разменя за 101,30 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Очакваното низходящо движение в полза на долара стана факт през вчерашния ден, като цената се доближи до силната подкрепа при 1,3585, но не успя да тества това ниво.

През днешния ден цената вероятно ще се задържи в текущия тесен рейндж, като по-сериозни движения можем да очакваме в началото на следващата седмица.

GBP/USD

Движението в рейндж при двойката продължава, което ясно показва, че инерцията на паунда, дошла от бичи настроените инвеститори е приключила.

Можем да очакваме нова валидация на възходящия тренд в случай, че цената завърши на дневна база над текущите съпротиви при 1,7167. Вероятността от корекция в полза на долара, която да понижи цената до около 1,7000 все още остава в сила.

USD/JPY

Седмичното рали за йената изпрати валутата до 4-седмично дъно спрямо долара. Цената проби съпротивата при 101,30, но в крайна сметка завърши деня над това ниво.

В случай, че предимството за йената се запази, можем да очакваме тест на подкрепата при 101.30, а след това и на психологическото ниво при 101,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivancholak
преди 10 години
Брех, че какви банкови проблеми в Европа? Всичко е цветя и рози...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още