IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуби за долара преди публикуването на протокола от срещата на Фед

Според представители на централната банка на САЩ инфлацията ще се задържи под двупроцентната бариера до 2018 г.

12:45 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Загуби за долара преди публикуването на протокола от срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар изгуби позиции спрямо кошница от 10 основни валути преди днешната публикация на стенограмата от проведената на 18-19 юни среща на Федералния резерв. Инвеститорите очакват документа да им даде повече информация около паричната политика на централната банка на фона на силните икономически новини от САЩ през изминалата седмица.

През днешния ден зелените пари задържат загубите от вторник, когато председателят на Фед за Минеаполис Нараяна Кочерлакота коментира, че инфлацията отвъд Океана вероятно ще остане под заложеното от централната банка целево равнище. Кочерлакота заяви, че инфлацията ще се задържи под двупроцентната бариера до 2018 г., което е значително по-дълъг период от официалните прогнози.

Противоречивите изказвания на различни официални лица от Фед през последните дни създадоха допълнително объркване сред инвеститорите и насочиха погледите към протокола от последната среща на институцията.

Стенограмата от заседанието, проведено на 18-19 юни ще бъде публикуван днес в 21:00 часа българско време. Централните банкери намалиха месечните покупки на облигации до 35 млрд. долара на месец, като плановете са за пълното прекратяване на програмата на вливане на ликвидност до края на годината.

Това, което интересува инвеститорите в този момент, е свързано с плановете на Фед за увеличение на разходите по заемите, както и точният момент, в който това ще се случи. Протоколът от заседанието на институцията вероятно ще даде повече светлина около този въпрос. На проведената след срещата пресконференция, председателят Джанет Йелън потвърди позицията си, заявявайки, че лихвените равнища ще останат ниски за „известно време“.

Едно евро се разменя срещу 1,3615 долара, след като по-рано днес достигна връх при 1,3630. GBP/USD се търгува около 1,7110, образувайки най-ниските стойности за днес. В същото време един долар се разменя за 101,60 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Подкрепата при 1,3585 успя да задържи силния устрем на долара и от началото на седмицата наблюдаваме плавно обръщане на предимството в полза на еврото.

В случай, че единната валута успее да продължи поскъпването си, можем да очакваме тест на съпротивата при 1,3670, а след това и на върха от 1 юни при 1,3700.

GBP/USD

Натискът върху лирата за момента не е достатъчно силен и очакваната корекция не се появява в пълна сила. През последните дни цената не успява да открие ясна посока на движение и се задържа в рейндж над 1,7150.

Понижение на паунда под 1,7100, ще създаде предпоставки за образуването на по-сериозно еднопосочно движение и тестване на психологическата подкрепа при 1,7000.

USD/JPY

Доларът остава заключен в тесен рейндж над ключовото ниво около 101,00. Най-близката подкрепа за двойката се намира при 101,20, докато нивото на съпротива е около 102,25, а следващата се намира при 102,75.

Перспективите за по-сериозни еднопосочни движения в цената за момента остават ограничени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още