IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седмичен връх за йената на фона на загуби на фондовите пазари в Азия

Японските пари намериха подкрепа след представите данни за излишъка по текущата сметка на островната страна

12:29 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Седмичен връх за йената на фона на загуби на фондовите пазари в Азия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената успя да задържи натрупаните печалби от понеделник, когато записа най-доброто си представяне от 6 сесии насам. Това се случи на фона на разпродажби на фондовите борси в Азия, които последваха негативните настроения от сесията в САЩ. Данните за излишъка по текущата сметка на Япония, както и ураганът, който връхлетя страната, дават допълнителна подкрепа за йената.

През изминалата сесия фондовите пазари в Япония и региона изгубиха позиции, отдръпвайки се от достигнатите върхове. Разпродажбите дадоха предимство на йената, която е в обратна корелация с местните пазари и пониженията при тях често пъти водят до поскъпване на японската валута.

Публикуваната информация, че излишъкът по текущата сметка в Япония е достигнал 5,1 млрд. долара през май също даде подкрепа за йената, след като данни надминаха значително първоначалните прогнози.

Навлизащият на територията на Япония тайфун, който застрашава от наводнения и разрушения голяма част от страната, е във фокуса на вниманието на световните медии. Прекъсването на производствени мощности и заплахата бурята да достигне до Токио, вероятно ще оказват подкрепа за йената през следващите дни, тъй като валутата е считана за актив убежище и е предпочитана в подобни екстремни ситуации.

В същото време щатският долар изгуби позиции спрямо йената и еврото, след като американските акции отстъпиха от рекордните си върхове. Опасенията за по-широко прибиране на печалби от страна на инвеститорите по време на сезона на отчетите оказва допълнителен натиск върху долара.

Едно евро се разменя срещу 1,3590 долара, като цената чертае най-ниските стойности за деня. GBP/USD се търгува около 1,7135, след като двойката достигна дневно дъно при 1,7122. В същото време един долар се разменя за 101,80 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Поскъпването на долара спрямо еврото беше преустановено през вчерашния ден. Цената тества ключовата подкрепа при 1,3585, но до този момент не успява да я пробие.

В случай, че двойката се задържи в рамките на ценовия канал, можем да очакваме поскъпване за еврото и тестване на съпротивата около 1,3670.

GBP/USD

Очакваната корекция на възходящото движение при двойката вече е факт. Предимството премина на страната на долара, след като цената тества на няколко пъти върховете около 1,7180.

Днес двойката се понижи до долната граница на възходящия ценови канал, построен в началото на юни, а в случай, че корекцията се задълбочи, можем да очакваме тестване на психологическата подкрепа при 1,7000.

USD/JPY

След направените три поредни опита на долара да пробие съпротивата на 100-дневната пълзяща средна при 101,220, предимството се завърна на страната на йената.

Цената тества подкрепата при 101,70, а в случай, на по-сериозно низходящо движение, можем да очакваме понижение до 101,20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още