IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите за долара продължават и през новата седмица

По-сериозното повишение на лихвените равнища в САЩ ще се случи през третото тримесечие на 2015 г., смпятат експерти

13:00 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбите за долара продължават и през новата седмица

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна седмицата с ново поскъпване спрямо долара и йената на фона на прогнозата на Goldman Sachs Group Inc. за по-високи лихвени равнища в САЩ. Пазарните участници очакват с интерес стенограмата от заседанието на Фед, която ще бъде публикувана по-късно през седмицата, тъй като документа може да даде повече яснота около планираната парична политика на банката.

Публикуваният в четвъртък доклад за новите създадени работни места в САЩ продължава да подкрепя долара. Оптимизмът, че икономиката се възстановява по-бързо от очакваното предизвика спекулации относно бъдещето на рекордно ниските лихвени проценти в страната.

Според анализаторът на Goldman Sachs Ян Хатзиус, по-сериозното повишение на лихвените равнища в САЩ ще се случи през третото тримесечие на 2015 г., вместо през първото на 2016 г. Инвестиционната банка се присъедини към други компании, включително JPMorgan Chase & Co, които смятат, че Фед ще премине в период на продължително увеличени на лихвените проценти по-рано от първоначално предвижданото.

Анализаторите очакват с интерес стенограмата от заседанието на Федералния резерв, която вероятно ще хвърли повече светлина върху плановете на централните банкери. На срещата на 17-18 юни очаквано бе взето решение месечните покупки на облигации да се намалят до 35 млрд. долара на месец, спрямо 85 млрд. в началото на годината.

През изминалата седмица щатският долар е спечелил 0,7%, което му отрежда трето място по растеж, спрямо кошница от десет основни валути. В същото време еврото е изгубило 0,2%, а йената 0,1%.

Едно евро се разменя срещу 1,3590 долара, като цената е в близост до стойностите на отваряне. GBP/USD се търгува около 1,7145. В същото време един долар се разменя за 102,00 йени, в близост до най-ниското ниво за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Техническа фигура "Вечерна звезда" (Evening star), която се формира през изминалата седмица, понижи цената до долната граница на ценовия канал. Доларът тества съпротивата при 1,3585, като тази сутрин цената достигна дъно при 1.3575, но не успя да се задържи около тези стойности.

В случай, че зелените пари успеят да пробият текущата съпротива, можем да очакваме понижение до дъната от средата на юни при 1,3510.

GBP/USD

За момента не ставаме свидетели на очакваната корекция при двойката. Цената достигна връх при 1,7179, ниво, което представлява текуща съпротива за двойката.

В случай, че цената не успее да пробие тези стойности през следващите сесии, можем да очакваме обръщане на предимството в полза на долара и достигане на подкрепата при 1,7000.

USD/JPY

Цената тества съпротивата около 100-дневната пълзяща средна около 102,20, за трети пореден ден. Предимството премина на страната на йената и можем да очакваме ново понижение до подкрепата около 101,30.

В случай, че цената успее да пробие текущите съпротиви, можем да очакваме поскъпване на долара до 102,75.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още