IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се насочи към седмична печалба след силните новини от САЩ

Новините провокираха сериозни спекулации, че засилването на икономическия растеж ще даде на Фед възможност да покачи по-скоро лихвите

12:50 | 04.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът се насочи към седмична печалба след силните новини от САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар е на път да завърши седмицата с поскъпване спрямо кошница от десет основни валути на фона на редица силни макроикономически данни от САЩ. Докладите за пазара на труда, търговския баланс и бизнес активността създадоха сериозни спекулации, че засилването на икономическия растеж ще даде на Фед възможност да преразгледа периода, в който ще започне да увеличава лихвените равнища.

Нивото на безработица в САЩ се понижи до 6,1% през юни, спрямо 6,3% през предходния месец. Това е най-ниското ниво на показателя от 6 г. насам. В същото време новите работни места, създадени в икономиката са достигнали 288 000, което е значително повече от месец май, когато бяха открити 224 000 нови позиции. Прогнозите на анализаторите бяха за 217 000, а значително по-добрите данни дадоха тласък на долара и американските индекси, които покориха нови върхове.

Силните макроикономически новини отвъд Океана отново събудиха опасенията, че Федералният резерв ще преразгледа момента, в който ще започне да увеличава лихвените равнища. Изявленията на централните банкери показаха оставиха впечатлението, че разходите по кредитирането ще останат на рекордно ниски нива поне до средата на следващата година.

От друга страна, силните фундаментални фактори и бурното развитие на икономиката показват, че централната банка може да действа по-рано от първоначално заявеното.

Тази сутрин в Германия бяха публикувани важните данни за фабричните поръчки в страната. Показателят е намалял с 1,7% през май, спрямо предходния месец, когато се увеличи с 3,4%. Прогнозите бяха за спад от 1,1%. Разочароващите данни за водещата икономика в еврозоната оказаха натиск върху еврото, което изгуби нови позиции спрямо долара, увеличавайки седмичната си загуба за четвърта поредна сесия.

Днес в САЩ се празнува деня на независимостта и фондовите пазари в страната ще останат затворени. Почивният ден, съчетан с липсата други значими икономически новини, които да оказват влияние върху пазара, създава предпоставки за слабо волатилна сесия.

Едно евро се разменя днес 1,3585 долара, като цената формира най-ниските стойности за деня. GBP/USD се търгува около 1,7152, близо до цената на отваряне. В същото време един долар се разменя за 102,00 йени, след като по-рано днес достигна връх при 102,22.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Формираната по-рано през седмицата техническа фигура "Вечерна звезда" (Evening star), която е сигнал за обръщане на текущия възходящ тренд, даде сериозна подкрепа на щатския долар.

Днес цената тества ключовата съпротива при 1,3585 и в случай, че това важно ниво бъде пробито, можем да очакваме по-сериозно движение на юг и тестване на дъната около 1,3500. Валидността на дългосрочния низходящ тренд се потвърждава.

GBP/USD

В четвъртък цената формира техническата фигура "Обесен човек" (Hanging man), която се появява в края на възходящи движения.

Фигурата показва, че купувачите не са способни да придвижат цената по-нагоре и натискът от страна на продавачите е започнал да надделява. В случай, че понижението се потвърди, можем да очакваме тестване не дъното при 1,7100, а след това и на съпротивата около 1,7060.

USD/JPY

Цената тества съпротивата около 100-дневната пълзяща средна около 102,20, но в крайна сметка завърши вчерашния ден под тези стойности.

Това даде възможност на йената отново да вземе предимството, като цената вероятно отново ще се понижи до съпротивата около 101.70, а след това може да бъде тествана и съпротивата около 101,30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още