IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепа за долара на фона на очакваните добри новини за трудовия пазар в САЩ

Погледите на пазарните участници от Европа са насочени към днешната среща на EЦБ

12:45 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подкрепа за долара на фона на очакваните добри новини за трудовия пазар в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар поскъпва спрямо еврото и йената за трети пореден ден на фона на публикуваните в сряда силни данни за заетостта в частния сектор, които повишиха оптимизма, че месечният доклад за промяната в неселскостопанската заетост ще покаже сериозно засилване на икономиката.

Инвеститорите очакват с повишен интерес и днешната среща на Европейската централна банка резултатите, от която, ще бъдат изнесени в 14:45 българско време. В същото време австралийският долар беше подложен на сериозни разпродажби след изказване на Глен Стивънс, че валутата е надценена.

В сряда изследователският институт ADP публикува месечния си доклад за заетостта в частния сектор. Докладът показа ръст на новите работни места от 281 000 през юни, спрямо 179 000 през предходния месец. Стойностите надминаха значително прогнозите на анализаторите, които бяха за ръст от 205 000. Данните вдъхнаха оптимизъм на пазарните участници, тъй като докладът е предшественик на важния правителствен доклад на Бюрото по труда на САЩ за промяната в неселскостопанската заетост.

По-силните данни на ADP дават поводи за оптимизъм на инвеститорите, че и днешния доклад за състоянието на пазара на труда ще покаже голямо повишение. Тези очаквания дадоха силна подкрепа на долара през последните часове. Докладът на неселскостопанската заетост ще бъде публикуван в 15:30 часа, а предварителните очаквания са, че новите работни места за месец юни са се увеличили с 214 000, спрямо 217 000 през месец май.

Погледите на пазарните участници от Европа са насочени към днешната среща на централната банка. Прогнозите на икономистите са, че банкерите няма да променят текущата политика на институцията. На срещата си на 5 юни ЕЦБ взе решение да се намали основният лихвен процент в еврозоната и лихвите по междубанковите депозити бяха изнесени на отрицателна територия за първи път в историята.

Австралийският долар изгуби позиции, след като председателят на централната банка на страната Глен Стивънс, заяви, че местната валута е надценена по всички показатели. Стивънс коментира, че инвеститорите са подценили вероятността от "значителен спад" на австралийския долар в даден момент. Неочаквания спад при продажбите на дребно в страната допълнително засили разпродажбите на местната валута.

Едно евро се разменя днес срещу 1,3660 долара, в близост до нивата на отваряне. GBP/USD се търгува около 1,7160. В същото време един долар се разменя за 101,90 йени, докато двойката AUD/NZD се разменя за 0,9373, като цената също формира най-ниските стойности за деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Възходящото движение за еврото изглежда завърши, след като във вторник цената тества неуспешно ключовата съпротива при 1,3700. Двойката формира техническата фигура "Вечерна звезда" (Evening Star), която е сигнал за обръщане на текущия възходящ тренд.

Затваряне на дневна база под 1,3650, ще създаде предпоставки за тестване на подкрепата при 1.3585. Валидността на дългосрочния възходящ тренд се потвърждава и перспективите за поскъпване на долара за налице.

GBP/USD

Британската лира достигна до нов връх през вчерашния ден при 1,7177 след пет поредни възходящи сесии.

Тази сутрин станахме свидетели на минимална корекция, която в случай на задълбочаване може да изведе двойката до тест на съпротивата около 1,7120.

USD/JPY

Доларът възстанови цялата загуба, която инкасира спрямо йената през предходните дни и се насочи към тест на съпротивата при 102,00.

Поскъпването на зелените пари вероятно ще продължи до 100-дневната пълзяща средна при 102,16, а в случай, че това ниво бъде пробито, можем да очакваме още по-сериозно повишение до горната граница на ценовия канал при 102,73.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още