IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимални печалби за долара преди изявлението на Джанет Йелън

Австралийската валута заличи спечеленото по-рано през седмицата

13:00 | 02.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Минимални печалби за долара преди изявлението на Джанет Йелън

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът успя да си върне част от изгубените позиции преди днешното изявления на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън. Въпреки частичните печалби, зелените пари продължават да се намират в близост до 6-седмичното дъно спрямо еврото. От друга страна австралийският долар заличи натрупаните в понеделник печалби, след данните за значително по-голям търговски дефицит от очакваното.

Във вторник зелените пари записаха 5-ти пореден ден на загуби спрямо кошница от десет основни валути, след като публикуваните данни за бизнес активността в производствения сектор в САЩ се показаха по-слабо повишение от първоначалните очаквания. Противоречивият растеж при някои сектори от икономиката спрямо очакваното, води до по-слабо търсене на долари, но според анализаторите това е краткосрочна тенденция, която може да бъде лесно преодоляна.

Джанет Йелън ще изнесе рече пред Международния валутен фонд по-късно днес във Вашингтон. Пазарните участници оценяват шанса Фед да повиши близките до нула разходи по заемите до края на юни 2015 г. на 42%. Залозите за подобен сценарий са много по-малко отколкото бяха преди изявлението на Йелън от 18 юни, когато тя за пореден път потвърди позицията си, че лихвените проценти ще бъдат задържани на текущите нива за по-дълъг период от време.

Изявлението на Йелън ще дойде ден преди важния месечен доклад за новите работни места в САЩ, който ще бъде публикуван в четвъртък. Прогнозите са за ръст във ведомостите за заплати с 215 000 за месец юни, спрямо 217 000 през предходния отчетен период.

Отделно проучване, което се счита за предшественик на доклада на Министерството на труда и се изготвя от частния институт ADP, вероятно ще покаже, че заетостта в частния сектор се е увеличила с 206 000 през юни. Данните ще бъдат публикувани днес в 15:15 българско време.

Австралийският долар заличи спечеленото в понеделник, след като тази сутрин статистическото бюро на страната изнесе доклад, в който се вижда, че търговският дефицит се е разширил до 1,8 млрд. долара през май, което е най-сериозната дупка в баланса от ноември 2012 г.

Данните изненадаха сериозно пазарните участници, които очакваха излишък в размер на 190 млн. долара. Дефицитът се поражда от редица фактори свързани с износа на страната. Изходящите товари са се свили с 5% спрямо предходния месец, а цената на желязната руда, стоката имаща най-голям дял в износа на Австралия, е паднала с 30% през първото 6-месечие на годината.

Едно евро се разменя срещу 1,3665 долара, формирайки най-ниските нива за деня. GBP/USD се търгува около 1,7148, в близост до цената на отваряне. В същото време един долар се разменя за 101,50 йени, докато двойката AUD/NZD се разменя за 0,9455, като цената също формира най-ниските стойности за деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Във вторник еврото тества силната съпротива при 1.3700, но след неуспешен опит да я пробие, отстъпи предимството в полза на долара. Двойката се завърна в ценовия канал и в случай, че низходящото движение продължи, можем да очакваме тест на съпротивата при 1.3620, а след това и на ключовото ниво при 1.3585.

Дългосрочният тренд остава в полза на долара, но движението през последните седмици поставя под въпрос неговата валидност.

GBP/USD

Ралито за британската лира продължава, а цената се покачи до нива невиждани от октомври 2008 г. насам. Днес двойката достигна връх при 1,7177, а следващото ниво на съпротива се намира около 1,7234.

Въпреки сериозното еднопосочно движение, все още не сме станали свидетели на по-дълбоки корекции, а предпоставките за подобни са налице.

USD/JPY

Опитите на щатския долар да възстанови натрупаните загуби от последната седмица за момента се оказват неуспешни. Цената се намира около нивото на съпротивата при 101,50 и евентуалното ново понижение, може да насочи двойката към дъното при 101,22.

От друга страна, в случай, че доларът си възвърне предимството и цената успее на дневна база да се задържи над 101,90, можем да очакваме по-продължително възходящо движение в рамките на ценовия канал.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още