IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите на еврото продължават за трети пореден ден

Силните икономически данни от САЩ не успяха да подкрепят долара

12:30 | 25.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбите на еврото продължават за трети пореден ден

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната валута продължава с отличното си представяне спрямо долара, намирайки се в трети пореден ден на печалби, преди днешни важни новини за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие на тази година. Пазарните участници са обезпокоени от изключително ниската волатилност на пазарите през последните седмици, като двойката USD/JPY е на път да запише най-тесния рейндж на търговия в едно тримесечие от 2 години насам.

Силните икономически данни, които бяха публикувани отвъд Океана през вчерашния ден не успяха да подкрепят долара, тъй като погледите на инвеститорите са насочени към днешния доклад за БВП на страната за първото тримесечие на годината.

Прогнозите са, че икономиката се е свила с 1,8%, което е повече от първоначалните очаквания. По-слабите резултати се дължат предимно на тежката зима, която силно затрудни икономическите процеси в САЩ за повече от месец.

Очакваното свиване на БВП на най-силната икономика в света предизвика редица спекулации, че Федералният резерв ще запази разходите по кредитите на близки до нулата равнища за още по-дълъг период от време. На последното си заседание Фед намали прогнозите си за икономическия растеж на страната за тази година и задържа лихвените равнища на рекордно ниско ниво, където те се намират от декември 2008 г.

Индексът на Deutsche Bank AG за волатилност на валутните пазари се понижи до 5,36%, което е близо до рекордното дъно от 19 юни, когато достигна 5,28%. Анализаторите отдават ниската волатилност на пазара на огромните вливания на ликвидност от страна на централните банки, както и рекордно ниските лихвени равнища, като това намалява интереса към търговия с основните валути и ограничава възможността за по-сериозни движения.

Едно евро се разменя днес срещу 1,3610 долара, като от 31 март насам единната валута е спечелила 1,2% спрямо долара. GBP/USD се търгува около 1,6960, около най-ниското ниво за седмицата. В същото време един долар се разменя за 101,90 йени, като цената не е регистрирала съществено движение от началото на сесията.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото започна отново да навлиза в консолидация спрямо долара, след като успя да възстанови част от загубените позиции през последните седмици.

Текущата съпротива за единната валута остава около 1,3640, а пробив над това ниво ще създаде предпостави за тестване на нивата около 1,3685. Основната подкрепа продължава да бъде ключовото ниво при 1,3585, което е близо до долната линия на ценовия канал.

GBP/USD

Корекцията при двойката се задълбочава, след като лирата не успя да пробие нивата при 1,7060. Цената достигна дъно при 1,6950, като вероятно предимството на долара ще се запази и цената ще тества подкрепата при 1,6918.

В случай, че паунда поднови възходящия си тренд, той трябва да тества съпротивата при 1,7000. Дългосрочният възходящ тренд в полза на лирата остава валиден.

USD/JPY

Рейнджът при двойката продължава да се стеснява, като през последните дни цената неизменно се отблъсква от съпротивата при 101,80.

Рекордно ниската волатилност принуждава инвеститорите да избягват влизането в позиции в двойката, което допълнително ограничава възможностите за по-сериозни еднопосочни движения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още