IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови загуби за долара след силни икономически данни от Китай

Слабото представяне на зелените пари се дължи предимно на прогнозите, че американската икономика продължава да се свива

12:15 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нови загуби за долара след силни икономически данни от Китай

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна новата седмица със загуби спрямо кошница от валути след новината за по-добрата индустриална активност в Китай. Силните данни вдъхнаха оптимизъм сред инвеститорите в Азия и местните валути, както и австралийският долар, записаха повишения. В същото време, очакваните по-късно днес новини за индустриалното производство и пазара на недвижими имоти в САЩ ще са определящи за представянето на зелените пари през новата седмица.

Слабото представяне на щатският долар се дължи предимно на прогнозите, че американската икономика продължава да се свива с по-сериозни темпове от първоначално предвиденото. Анализаторите споделят, че дългосрочната низходяща тенденция при зелените пари вероятно ще се запази и дори и при наличието на по-силни икономически новини от САЩ.

Ниските лихвени проценти, както и огромните дози ликвидност, които са изливани в глобалната финансова система намаляват волатилността на пазара, като по този начин изненадващата смяна на трендовете при основните валутни двойки е силно ограничена.

Изнесените тази сутрин данни за прогнозния индекс на бизнес активността на производствения сектор в Китай изненадаха инвеститорите приятно, внасяйки доза оптимизъм на пазарите в Азия. Измерителят се повиши до 50,8 пункта, спрямо 49,4 пункта от предходния месец и надвиши очакванията на анализаторите. Стойности над 50 пункта сочат ръст в темповете на развитие на икономиката.

През днешния ден в САЩ ще бъдат публикувани данните за предварителния индекс за индустриалното производство за месец юни, като прогнозите са, че той ще намалее до 56 пункта, спрямо 56,4 пункта през предходния период. Това означава, че измерителят все пак ще остане над разделителната граница от 50 пункта, която показва дали производството се свива или се разширява.

Пазарните участници очакват с интерес и данните за пазара на недвижими имоти в страната, тъй като те са един от основните фактори, оказващи влияние върху движението на големи капитали, което съответно създава икономическа активност и влияе положително на икономиката.

Правителството на Япония обмисля да внесе в парламента за одобрение стратегията си за растеж и базови икономически план. Това ще се случи утре, вместо първоначално обявената дата 27 юни. Новината за предстоящото обсъждане и одобрение на плана за икономическия растеж в Япония, намалиха значително волатилността при двойката долар/йена.

Едно евро се разменя срещу 1,3590 долара, след като единната валута записа седмично повишение от 0,4%. GBP/USD се търгува около 1,7025, като по-дано днес достигна връх при 1,7048. В същото време един долар се разменя за 101,81 йени, в близост до най-ниските стойности за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се търгува в близост до дъната на ценовия канал, формиран в средата на месец май. Възстановяването на еврото спрямо долара е прекъснато от текущата съпротива при 1,3640.

Пробив над тази стойност ще предостави възможност на единната валута да се повиши до следващото ключово ниво около 1,3680. В случай, че предимството се завърне на страната на долара, можем да очакваме нов опит за тест на дъната от този месец около 1,3500.

GBP/USD

Ралито на британския паунд беше временно прекъснато в петък, когато цената направи корекция, понижавайки се до дневно дъно при 1,7000. В началото на новата седмица предимството отново се намира на страната на лирата, като цената оформи текуща съпротива при 1,7060.

Задържането на двойката под това ниво за по-дълъг период от време създава предпоставки за краткосрочна корекция в полза на долара, която може да тества психологическата съпротива при 1,7000, а след това и тази при 1,6920.

USD/JPY

Цената тества съпротивата при 102,15 и след неуспешен опит да я пробие, предимството премина на страната на йената.

Текущата подкрепа се намира при 101,80, а следващата ключова стойност е 101,60, ниво, което се намира под долната граница на ценовия канал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още