IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимални повишения за долара в очакване на срещата на Фед

Продължаващият конфликт в Ирак предизвиква допълнителни притеснения сред пазарните участници

11:57 | 17.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Минимални повишения за долара в очакване на срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар приключи азиатската сесия с леки повишения, но рейнджът на търговия остана тесен, тъй като инвеститорите насочиха погледите си към 2-дневната среща на Федералния резерв на САЩ, която ще започне днес.

Продължаващият конфликт в Ирак предизвиква допълнителни притеснения сред пазарните участници, които са заели изчакващи позиции, но евентуалната ескалация на напрежението най-вероятно ще доведе изтегляне на капитали към по-сигурни активи.

Днешният ден ще бъде наситен с важни икономически новини от САЩ, но фокусът ще остане насочен към двудневната срещата на Фед, резултатите от която ще бъдат изнесени в сряда вечерта. Институцията вероятно няма да изненада с неочаквани решения и ще продължи с текущата си политика на постепенно намаляване на месечните покупки на облигации, които вероятно ще бъдат съкратени с нови 10 млрд. долара. Запазват се и очакванията, че Фед няма да прибегне промяна в лихвените равнища поне до средата на 2015 г.

В понеделник Международният валутен фонд разочарова инвеститорите, след като намали прогнозата си за растеж на САЩ до 2 на сто за тази година, след обявените по-рано 2,8%. От институцията запазиха прогнозата си за ръст от 3% през следващата година, а очакванията са, че икономиката на страната няма да достигне пълна заетост поне до края на 2017 г. Подобно твърдение предполага, че лихвените равнища няма да бъдат повишени по-дълго време, отколкото финансовите експерти предвиждаха.

Ситуацията в Ирак остава напрегната. Официални лица на страната са се срещнали с техни колеги от САЩ и са обсъдили възможността за въздушна подкрепа от страна на Вашингтон срещу бунтовниците. В Ирак ще бъдат изпратен и американски военен персонал, който да осигури подкрепа и защита на чуждестранни граждани в региона.

Едно евро се разменя срещу 1,3560 долара, близо до дъното за днес. GBP/USD се търгува около 1,6980, след като за последните пет дни лирата спечели над 1%. В същото време един долар се разменя за 101,90 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още