IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд се приближи до 5-годишен връх спрямо долара

Пазарните участници останаха изненадани от изявлението на гуверньора на Английската централна банка Марк Карни

12:40 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британският паунд се приближи до 5-годишен връх спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британската лира отчете поскъпване от над 1% през последните два дни и достигна до най-високото си ниво спрямо долара от 2 месеца насам. Основната причина за ралито на паунда е изказването на председателя на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, че рекордно ниските за Великобритания лихвени равнища могат да бъдат повишени по-рано, отколкото очакват инвеститорите.

Изявлението на Карни изненада пазарните участници, които не очакваха подобни намерения от централните банкери на Великобритания. Председателят коментира, че са има много по-ясно поглед за точния момент, в които ще бъдат увеличени лихвите и това ще бъде по-рано отколкото някои анализатори очакват.

Карни побърза да смекчи тежестта на изказването си като по-късно в своята реч добави, че вземането на подобно решени ще бъде много сериозно обмислено, тъй като по-високите разходи по заемите ще увеличат разходите на домакинствата с ипотечни кредити, а това може да доведе до прекъсване на икономическия растеж. Това уточнение не оказа влияние на инвеститорите и лирата спечели около 1% спрямо долара след речта, записвайки най-силния си дневен ръст от февруари насам. За последните 12 месеца паундът е спечелил 9,1% спрямо кошница от десет основни валути.

Спекулациите, че лихвените проценти ще се повишат не са чужди на пазарните участници на Острова. Силното икономическо възстановяване във Великобритания през последните месеци увеличи очакванията, че лихвите ще бъдат увеличени и в същото време, до голяма степен намали спекулациите, че банката може да предприеме монетарни стимули. Силните икономически новини от тази седмица допълниха това твърдение, след като нивото на безработицата се понижи повече от очакваното, а индустриалното производство се увеличи с най-бързия темп на годишна база от 2001 г. насам.

Голяма част от анализаторите предвиждаха, че през централната банка ще повиши лихвените равнища с 0,25% още през май и след като това не се случи, пазарът остана с усещането, че институцията ще поддържа текущия курс за по-дълъг период от време. Вчерашното изказване на Крани върна на дневен ред спекулациите, че АЦБ ще стартира с прилагането на рестриктивната си политика през някои от следващите месеци.

Едно евро се разменя срещу 1,3575 долара, което е близо до върха за днес. GBP/USD се търгува около 1,6975, след като по-рано днес достигна до 1,6990. В същото време един долар се разменя за 101,90 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още