IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото остана на 3-месечното дъно след противоречивите данни от еврозоната

Пазарните участници спекулират около възможността ЕЦБ да не предприеме никакви действия на следващата си среща

12:52 | 03.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото остана на 3-месечното дъно след противоречивите данни от еврозоната

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Вниманието на инвеститорите през днешния ден е насочено към Европа, където бяха публикувани важните икономически новини за равнището на безработицата в региона, както и прогнозното ниво на инфлацията.

Публикуваните стойности бяха противоречиви и допълнително затвърдиха всеобщото мнение, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме действия на следващата си среща в четвъртък. Важните икономически новини ще продължат до края на седмицата, като през утрешния ден ще бъдат публикувани данните за прогнозния БВП в еврозоната, както и докладът за промяната в заетостта в САЩ според ADP.

Изнесените по-рано днес данни за прогнозния индекс на потребителските цени в еврозоната показаха, че измерителят се е увеличил с едва 0,5% на годишна база, при прогноза за ръст от 0,7%. Стойностите остават далеч от заложения праг от ЕЦБ от 2%.

В същото време данните за равнището на безработицата успяха да изненадат приятно инвеститорите, което от своя страна балансира пазара и еврото се задържа на текущите си позиции. Безработицата в региона е намаляла до 11,7%, спрямо прогнозата на анализаторите, че показателят ще остане непроменен при 11,8%.

Очакванията, че ЕЦБ ще стане първата сред големите пазарни играчи, която ще понижи лихвените проценти до негативна величина, продължават да оказват натиск върху единната валута. Разочарованието от днешните данни за инфлацията в допълнителна степен подхрани тези пазарни очаквания.

Срещата на институцията е на 5 юни, а очакванията са, че лихвите по депозитите при централната банка ще бъдат намалени до минус 0,1%. Някои анализатори дори предвиждат понижение до минус 0,15%. ЕЦБ разглежда и предложение за продължителна програма за рефинансиращи операции и очаква да има изготвен план за предстоящата среща, които да бъде обсъден.

Пазарните участници спекулират и около възможността ЕЦБ да не предприеме никакви действия на следващата си среща и да запази текущата си политика непроменена. Това решение би било изненадващо и вероятно ще доведе до рязко поскъпване на еврото.

Предстоящите икономически новини от САЩ през тази седмица също са очаквани с огромен интерес от инвеститорите. В сряда ще бъдат публикувани данни за промяната на заетостта в частния сектор, изготвяни от ADP. Предварителните очаквания са, че компаниите са добавили 213 000 нови позиции през май, спрямо ръст от 220 000 през предходния месец.

В същото време месечният доклад на Министерството на труда за промяната в неселскостопанската заетост, който ще бъде публикуван на 6 юни, вероятно ще покаже, че разкритите работни позиции са 215 000, което е малко над средните стойности за тази година.

Едно евро се разменя срещу 1,3600 долара, в близост до най-ниските стойности за днес. GBP/USD се търгува около 1,6760, като лирата е възстановила по-голямата част от загубите инкасирани на 28 май. В същото време един долар се разменя за 102,35 йени, след като вчера записа печалба от 0,6%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още