IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът взима глътка въздух след вчерашното рали

Анализаторите все още не намират логично обяснение за рязкото поевтиняване и на британския паунд

13:00 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът взима глътка въздух след вчерашното рали

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В сряда щатският долар се изкачи до 2-месечен връх спрямо кошница от валути на фона на солидните печалби, които натрупа срещу еврото и британската лира. Въпреки цялостното си силно представяне, зелените пари изгубиха позиции срещу йената. Важните икономически новини от САЩ, които ще бъда публикувани по-късно днес вероятно ще изиграят ключова роля в представянето на местните пари по време на американската сесия.

Очакванията за политически действия от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) са в основата на слабото представяне на еврото през последните седмици. Широко разпространеното мнение сред пазарните анализатори е, че на предстоящата среща на институцията на 5 юни, централните банкери ще намалят лихвените проценти на междубанковите депозити до отрицателна величина. Еврото вероятно ще остане дефанзивно до провеждането на срещата, тъй като пазарните участници нямат яснота около бъдещата парична политика на ЕЦБ.

Британската лира започна деня колебливо спрямо щатския долар, след като вчера записа най-сериозното си дневно понижение от 4 месеца насам. Анализаторите не намериха логично обяснение за рязкото поевтиняване на паунда, като основното предположение беше, че инвеститори излизат от дълги позиции, за да приберат натрупаните до момента печалби.

Лирата не успя да получи подкрепа от изявлението високопоставения представител на Английската централна банка Мартин Уейл, който заяви, че институцията трябва да повиши лихвените проценти по-скоро рано, отколкото късно. В същото време той добави, че сега не е точният момент това да се случи.

Японската йена печели позиции спрямо долара за втори пореден ден. Това се случва на фона на продължаващите понижения на доходността на 10-годишните американски облигации, която достигна до 9-месечно дъно. В същото време за първи път от октомври доходността на ценните книги се намира под 2.5%, като вчера приключи деня на 2.44%.

По този начин интересът към американските облигации от страна на японски инвеститори намалява, тъй като ценните книги със същия матуритет в Страна на изгряващото слънце са с доходност от 1.86%. Намалена разлика между доходностите пренасочва активите на инвеститорите от Япония към техния местен пазар и това намалява търсенето на деноминиран в долари щатски дълг.

Днес в 15:30 българско време ще бъдат публикувани няколко важни новини от САЩ. Инвеститорите ще очакват с повишено внимание данни за прогнозните стойности на брутния вътрешен продукт на страната, като очакванията са, че показателят се е свил с 0,6% през първото тримесечие на годината.

Друга важна новина, която ще бъде публикувана от Министерството на труда е свързана с молбите за помощи за безработни, които отразяват текущото състояние на пазара на труда. Новите молби вероятно са намалели до 321 000 за седмицата завършила на 23 май, спрямо 326 000 през предходния отчетен период.

Едно евро се разменя днес срещу 1,3595 долара, като търговията до този момент се провежда в рейндж от едва 20 пипса. GBP/USD се търгува около 1,6715, след като вчера лирата изгуби 0,6%. В същото време един долар се разменя за 101,60 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още