IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото е на път да запише най-голямата си месечна загуба от януари

Марио Драги не може да си позволи да не предприеме действия и да разочарова пазара, смятат експерти

12:50 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото е на път да запише най-голямата си месечна загуба от януари

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Опитите на еврото да възстанови част от загубите си спрямо долара останаха неуспешни. Единната валута е на път да запише най-сериозната месечна загуба спрямо долара от януари насам на фона на спекулациите, че Европейската централна банка ще разхлаби политиката си следващата седмица. В същото време щатският долар запазва стабилните си позиции преди утрешния доклад за молбите за помощи за безработица в САЩ.

Еврото успя да запише една-единствена положителна сесия спрямо долара в понеделник, когато пазарите в САЩ бяха затворени и това позволи на инвеститорите от Европа да вземат предимство. През вчерашния ден опасенията около вероятни действия на ЕЦБ по време на следващата среща на институцията, която ще се проведе на 5 юни, отново донесоха загуби за еврото. Анализаторите смятат, че Марио Драги не може да си позволи да не предприеме действия и да разочарова пазара, тъй като е повишил очакванията за предприемане на стимули твърде много.

Прогнозите са, че ЕЦБ ще намали още повече разходите по заемите като по този начин ще опита да стимулира инфлацията. Спекулациите за подобен ход успяха да понижат еврото до тримесечно дъно, а ако бъдат предприети подобни действия на практика, вероятно единната валута ще изгуби още позиции, въпреки че пазарните участници вече са отчели риска от допълнителни стимули в цената. Цели 23 от 39 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg смятат, че централната банка ще намали основния лихвен процент, които в момента е 0,25%.

През днешния ден липсват по-важни икономически новини от САЩ, затова инвеститорите отвъд Океана са насочили погледите си към утрешния доклад за молбите за помощи за безработица в страната за седмицата завършила на 24 май. Новите молби достигнаха до 326 000 през изминалия отчетен период, а прогнозата на анализаторите за утрешния доклад е, че те ще намалеят до 318 000. Добрите данни от пазара на труда вероятно биха означавали, че Федералният резерв ще продължи с политиката си по намаляване на стимулите и на следващата среща те ще бъдат намалени отново.

Едно евро се разменя днес срещу 1,3620 долара, което е близо до най-ниското ниво за месеца. GBP/USD се търгува около 1.6770, след като вчера достигна връх при 1,6881. В същото време един долар се разменя за 101,85 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:43 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още