IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поскъпна, но спекулациите за действия на ЕЦБ ограничиха печалбите

Aнализаторите останаха изненадани от липсата на реакция към победите на евроскептични партии в Европа

10:58 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото поскъпна, но спекулациите за действия на ЕЦБ ограничиха печалбите

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото успя да отскочи от 3-месечното дъно спрямо долара, започвайки днешния ден с нови повишения. Печалбите на единната валута са ограничени на фона на очакванията, че Европейската централна банка ще прибегне до монетарни стимули още на заседанието си следващата седмица. Пазарните участници ще следят и важните икономически новини, които ще бъдат публикувани в САЩ по-късно днес.

В понеделник еврото успя вземе преднина спрямо долара, но това движение беше предизвикано предимно от европейските инвеститори, тъй като пазарите в САЩ останаха затворени. В същото време голяма част от анализаторите останаха изненадани от липсата на реакция към победите на евроскептични партии по време на изборите за Европейски парламент, както и към новината, че Украйна нанесла въздушни удари срещи проруски активисти.

Перспективите, че ЕЦБ може да предприеме политически действия на срещата си на 5 юни оказва сериозен натиск върху представянето на еврото през последните седмици. Коментарите на председателят на централната банка Марио Драги през последните седмици подхранваха тези опасения.

В понеделник той коментира, че ЕЦБ трябва да е "особено бдителна" пред перспективите от негативна ценова спирала в еврозоната и добави, че превантивните действия може да бъдат оправдани. Драги ще направи ново изявление по-късно днес в края на икономическия форум, които се провежда в Португалия.

Пазарните участници ще насочат погледите си към САЩ, където се очакват няколко важни икономически новини. В 15:30 българско време ще бъдат публикувани данните за поръчките на трайни стоки през месец април. Прогнозите на анализаторите са, че измерителят ще намалее с 0,5%, след като през предходния месец се увеличи с 2.9%. Това е важен показател за състоянието на икономиката, тъй като поръчките за трайни стоки се свързват с по-големи инвестиции и обикновено отразяват оптимизма на потребителите.

Друга важна новина, която ще бъде публикувана отвъд Океана, е индексът на потребителското доверие за месец май. Прогнозите са, че показателят ще запише поредно повишение до 83,5 пункта, спрямо 82,3 пункта през предходния месец.

Индексът на потребителското доверие измерва степента на доверие на домакинствата към икономическите условия в страната. Неговата стойност се определя като процентна разлика между оптимистичните и песимистични отговори, дадени от домакинствата.

Едно евро се разменя днес срещу 1,3650 долара, след като по-рано достигна връх при 1,3668. GBP/USD се търгува около 1,6870. В същото време един долар се разменя за 101,85, което е в близост до най-ниското ниво за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още